Toezichthouder verkoopt First Republic aan JP Morgan Chase

03 mei 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Amerikaanse toezichthouders hebben beslag gelegd op alle deposito’s en activa van First Republic, om deze vervolgens te verkopen aan JP Morgan Chase. De bank uit San Francisco werd afgelopen maandag onder curatele gesteld en is – na Silicon Valley Bank en Signature Bank – alweer de derde regionale bank in de VS die de afgelopen weken kopje onder is gegaan.

De waarde van de bezittingen van First Republic worden geschat op $229 miljard. Door de bank tijdelijk over te nemen, kon curator FDIC een verliesdelingsovereenkomst sluiten met JP Morgan. Die overeenkomst heeft betrekking op de mogelijke verliezen in de leningenportefeuille van de bank als gevolg van de afgelopen sterke stijgingen van de rentetarieven.

First Republic bank stond er om bekend lage rentetarieven over zijn hypotheken te vragen om zo vooral rijke klanten aan te trekken. Omdat de rentes wereldwijd stegen zijn de hypotheken in waarde gedaald. Bij een verkoop daarvan zouden dan ook flinke verliezen worden geleden; volgens de FDIC zo’n $13 miljard voor zijn verzekeringsfonds.

Toezichthouder verkoopt First Republic aan JP Morgan Chase

“Onze regering nodigde ons uit om in te springen, en dat hebben we gedaan”, legt JP Morgan Chase-CEO Jamie Dimon uit. “Dankzij onze financiële slagkracht hebben we een bod kunnen uitbrengen om niet alleen de transactie te bewerkstelligen, maar ook om het verlies voor het FDIC-zekeringsfonds te minimaliseren.

First Republic Bank zag de waarde van zijn aandelen in de nasleep van de Silicon Valley bank perikelen met meer dan 90% dalen. In maart werd de sukkelende bank nog overeind gehouden door een lening van $30 miljard van een consortium van Amerikaanse banken. Niet genoeg om een bankrun te voorkomen. First Republic-klanten haalden in korte tijd zo’n $100 miljard weg, waardoor de FDIC alsnog moest ingrijpen.

De 84 filialen van First Republic in acht staten zullen binnenkort worden heropend als een JP Morgan Chase-vestiging.