De val van de Silicon Valley Bank – één week later

20 maart 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het is inmiddels een week geleden dat de Silicon Valley Bank omviel en langzaam maar zeker worden de gevolgen steeds duidelijker. Zo staat de Amerikaanse overheid garant voor alle banktegoeden en kunnen de topmannen van de SVB een rechtszaak aan hun broek verwachten.Tegelijkertijd werpen enkele Amerikaanse grootbanken een reddingsboei naar de First Republic Bank, die in de nasleep van het faillissement van zijn concurrent ook kopje onder dreigde te gaan.

Te beginnen met de garantiestelling van het Amerikaanse ministerie van Financiën, de centrale bank en toezichthouder FDIC. Normaliter garandeert het Amerikaanse depositogarantiestelsel van de FDIC een bedrag tot $250.000 per rekeninghouder. Om de onrust tegen te gaan, heeft men besloten om alle tegoeden te garanderen.

Daarnaast is bekend geworden dat boze aandeelhouders van de SVB naar de rechter zijn gestapt. Zij verwijten het management dat het niet duidelijk genoeg is geweest over de risico’s die het bedrijf liep vanwege de gestegen rentes. CEO Greg Becker en CFO Daniel Beck wordt verweten dat ze aandeelhouders slecht hebben geïnformeerd over de problemen die daardoor veroorzaakt werden en uiteindelijk tot de val van de bank zouden leiden.

First Republic Bank gered?

Na de val van de SVB ontstond er flinke onrust onder beleggers over de effecten die het zou hebben op de financiële markten. Zo dreigde de First Republic Bank in de naweeën van de crisis ook kopje onder te gaan. Net als de SVB, beschikt ook deze bank over veel onverzekerde tegoeden, waardoor men ook een bankrun bij de First Republic Bank vreesde.

Nu is echter bekend geworden dat elf grote Amerikaanse banken – onder leiding van de Bank of America, Citgroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo – $30 miljard storten op de rekening van de geplaagde bank. Het samenwerkingsverband hoopt zo de rust te laten wederkeren. Beleggers reageerden in ieder geval positief: het aandeel van de bank eindigde 10% hoger dat waarop het begon.

De deal kwam tot stand onder leiding van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen Jamie Dimon (topman van JP Morgan Chase). Opmerkelijk genoeg zou de deal volgens de New York Times binnen 48 uur bedacht en beklonken zijn.

De Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo steken allen $5 miljard in de bank. Goldman Sachs, Morgan Stanley, PNC Bank, State Street, Truist en U.S. Bank pompen er ieder $1 tot $2,5 miljard in

Nederland

De schade voor de Nederlandse financiële sector lijkt tot nu toe mee te vallen. De Nederlandsche Bank stelt dat banken in Nederland weerbaar zijn en wel tegen een stootje kunnen. Banken worden in Nederland bijvoorbeeld met regelmaat onderworpen aan een stresstest, waarmee gekeken wordt wat er met de buffers van banken gebeurt bij allerlei economische scenario’s.

“We hebben in recente stresstests gemerkt dat er ook rentescenario’s zijn die impact hebben op bankbalansen, maar die is te overzien en behandelbaar”, legt DNB uit tegenover de NOS. “Banken zijn goed gekapitaliseerd en die eisen zijn ook bijgesteld na de kredietcrisis.”

Nederlandse pensioenfondsen worden echter wel geraakt door het fiasco. NU.nl schrijft dat APG eind vorig jaar zo’n €140 miljoen aan aandelen van SVB in bezit had. Daarnaast heeft de pensioenbelegger voor €230 miljoen aan delen in First Republic. Flinke bedragen, al vormen de beleggingen in SVB en First Republic samen minder dan 0,1% van het totale belegde vermogen van €541 miljard.