Reorganisatie UBS/Credit Suisse krijgt vorm - tienduizenden banen op de tocht

04 april 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

De Zwitserse bank UBS gaat naar verluidt wereldwijd zo’n 36.000 banen schrappen; wat neerkomt op twintig tot dertig procent van het totale personeelsbestand. Dat schrijft de Zwitserse krant Sonntags Zeitung op basis van uitspraken van een manager bij de bank.

Direct na de overname van Credit Suisse maakte UBS bekend dat het flink zou snijden in het personeelsbestand. De vakbonden in Zwitserland riepen de bank nog op om de ontslagen tot een minimum te beperken, maar aan die oproep wordt geen gehoor gegeven.

Wanneer de overname is afgerond, zouden alleen al in het Alpenland elfduizend banen verdwijnen. In totaal hebben Credit Suisse en UBS samen zo’n 125.000 mensen in dienst. Van hen werkt rond de 30% in Zwitserland. Of er ook in Nederland ontslagen gaan vallen, is nog onbekend.

Reorganisatie UBS/Credit Suisse krijgt vorm  - tienduizenden banen op de tocht

Niet Ralph Hamers, maar Sergio Ermotti krijgt de verantwoordelijkheid om de reorganisatie uit te voeren. De Zwitser leidde UBS ook al door de nasleep van de financiële crisis, en zal nu ook het UBS-schip door de komende storm moeten leiden.

UBS RvC-voorzitters Colm Kelleher benadrukte dat de wisseling van de wacht niks zegt over de kwaliteit van Ralph Hamers als CEO. “We hebben alleen een beter paard gevonden”, aldus Kelleher.

Onderzoek

Tegelijkertijd schrijft de Financial Times dat de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar de overname. De aanklager in Bern zou mogelijke schendingen van het Zwitserse strafrecht voor overheidsfunctionarissen, toezichthouders en leidinggevenden bij de twee banken onderzoeken.

De aanklager legt uit "talrijke aspecten van gebeurtenissen rond Credit Suisse" te willen onderzoeken om mogelijke "misdaden te identificeren", staat in een justitieel rapport dat de Britse zakenkrant in handen heeft.