Noodlijdend Credit Suisse overgenomen door UBS

21 maart 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Credit Suisse wordt door zijn Zwitserse concurrent UBS overgenomen. De bank van Ralph Hamers betaalt voor de overname zo’n 3 miljard euro. De Zwitserse overheid en centrale bank – samen goed voor een garantiestelling van 109 miljard frank – stellen dat de deal “de beste oplossing” voor de stabiliteit van de Zwitserse financiële markt is.

Hoewel de Zwitserse bank al langer geplaagd werd door schandalen, stapelden de problemen zich de afgelopen week pas echt op. Afgelopen maanden haalden veel klanten veel geld van hun rekeningen, omdat zij zich zorgen maakten over de toekomst van de bank. Toen bij de publicatie van het jaarverslag ook nog eens onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht werden gebracht, bleek de maat vol en kelderde de beurswaarde van de bank.

Al gauw zou blijken dat een overname de enige oplossing was en UBS daarbij de belangrijkste kandidaat was. De Zwitserse autoriteiten drongen aan op een snelle deal, zodat – als de beurzen maandagochtend weer open gingen – beleggers gerust konden worden gesneld en paniek op de financiële markten voorkomen kon worden.

Noodlijdend Credit Suisse overgenomen door UBS

UBS neemt zijn concurrent nu dus over voor een ‘schamele’ drie miljard euro. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de Zwitserse staat financiële rugdekking van 100 miljard frank biedt om de overname tot een goed einde te brengen. Ook stelt de overheid zich garant voor 9 miljard frank.

Reorganisatie

De nieuwe eigenaar van Credit Suisse heeft aangekondigd behoorlijk te moeten snijden in het personeel, al kan men nog niet stellen hoeveel medewerkers er precies ontslagen zullen moeten worden.  Vakbonden in Zwitserland hebben UBS opgeroepen de ontslagen tot een “absoluut minimum” te beperken.

Al met al wil UBS de jaarlijkse kosten van het gecombineerde bedrijf binnen vier jaar met meer dan 8 miljard dollar verlaagd hebben – wat bijna de helft van de uitgaven van Credit Suisse van vorig jaar is. Hoe men denkt dat voor elkaar te krijgen is nog onbekend.   

Volgens UBS-CEO en oud ING-topman Ralph Hamers moeten er nog veel details uitgewerkt worden. “Ik weet dat er nog vragen zullen zijn die we niet hebben kunnen beantwoorden. Dat begrijp ik en ik wil er zelfs mijn excuses voor aanbieden.” Wel benadrukt hij dat zijn bank alle risico’s die met de overname gepaard gaan kan opvangen.