Ralph Hamers eerste ‘slachtoffer’ van reorganisatie UBS

30 maart 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Ralph Hamers zal niet langer aan het roer staan van UBS, wanneer de Credit Suisse-reorganisatie plaatsvindt. De voormalig ING-topman legt per 5 april zijn taken neer, waarna hij wordt opgevolgd door Sergio Ermotti. Daarmee kiest de Zwitserse bank voor een bekende naam, die het schip door de komende storm zal moeten loodsen. Ermotti leidde UBS ook al door de nasleep van de financiële crisis.

UBS legt uit dat het tot het besluit is gekomen in het licht van de nieuwe uitdagingen en prioriteiten waarmee de bank na de Credit Suisse-overname wordt geconfronteerd. UBS maakte vrijwel direct na de overname bekend dat het de jaarlijkse kosten van het gecombineerde bedrijf binnen vier jaar met meer dan 8 miljard dollar verlaagd wilde hebben – wat neerkomt op bijna de helft van de uitgaven van Credit Suisse van vorig jaar.

Om dat voor elkaar te boksen, is de Raad van bestuur van UBS tot de conclusie gekomen dat er een andere leider nodig is. NOS-economieverslaggever Nik Wouters legt uit dat Hamers twee jaar geleden was aangenomen om de bank moderner te maken en te digitaliseren.

Ralph Hamers eerste ‘slachtoffer’ van reorganisatie UBS

“In korte tijd zijn de omstandigheden totaal veranderd en nu zoekt UBS iemand die het Zwitserse bankenstelsel door en door kent en weet hoe je een bankencrisis moet doorstaan”, vervolgt Wouters zijn uitleg. “En dus moet Ralph Hamers door de achterdeur vertrekken.”

Een beter paard

Hamers zelf stelt begrip te hebben voor de keuze. “Ik ben realistisch, dingen zijn veranderd. Dit zijn twee grote Zwitserse banken die moeten worden samengevoegd, voor de stabiliteit van de Zwitserse financiële wereld . Het is heel belangrijk voor Zwitserland.”

Colm Kelleher is Hamers dankbaar voor zijn bereidheid om terug te treden. “Deze beslissing zegt niks over de kwaliteiten van Ralph”, voegt de Raad van Commissaris-voorzitter toe. “We hebben alleen een beter paard gevonden.”