Ralph Hamers maakt transfer naar UBS

20 februari 2020 Banken.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING moet op zoek naar een nieuwe topman of -vrouw. De oranje bank kondigde gisteravond laat het vertrek van zittend CEO Ralph Hamers aan. Hamers vertrekt naar Zwitserland, waar hij eindverantwoordelijke wordt bij bank en vermogensbeheerder UBS. Daarmee komt een einde aan een diensttermijn van maar liefst 29 jaar, waarvan – op zijn moment van vertrek – bijna zeven jaar als chief executive. Een opvolger is nog niet bekend en daarmee mag ook het grote speculeren gaan beginnen. 

Ralph Hamers (53) gaat vertrekken bij ING. De bank maakte het nieuws gisteravond kort voor middernacht wereldkundig. Het vertrek komt niet helemaal volgens planning van de bank, de bestuurstermijn van Hamers loopt immers nog tot 2021. In de wandelgangen was echter al een tijdje duidelijk dat Hamers het wel gezien had bij ING en vooral met de manier waarop in Nederland naar banken gekeken wordt. Het vertrek van Hamers betekent dat afscheid voor de derde keer in een jaar tijd afscheid moet nemen van een bestuurder. Vorig zomer vertrok Roland Boekhout naar Commerzbank in Duitsland en afgelopen december kondigde Vincent van den Boogert zijn congé aan.   

De invloed van zeven jaar Hamers is nauwelijks te onderschatten. Wie ING in 2013 en ING in 2020 eens naast elkaar zou zetten zal twee naar twee totaal verschillende organisaties zitten te kijken. Al snel nadat Hamers het stokje overnam van zijn voorganger Jan Hommen zocht hij actief de samenwerking met fintechs, wat destijds een stuk minder logisch klonk dan vandaag de dag. Het was bovendien een tijd waarin het vertrouwen in ING – en banken in het algemeen – erg broos was, zo relatief kort na de crisis. 

Nadruk op digitaal

Onder Hamers heeft ING veel nadruk gelegd op het centraal stellen van de klantbeleving en zelfredzaamheid voor consumenten. De bank investeerde onder Hamers veel geld in digitalisering. Een kniesoor kan dat weer uitleggen als ‘voor hetzelfde bedrag steeds minder voor je klanten doen’, maar feit is dat grote groepen klanten digitaal bankieren omarmen. Ook was Hamers een groot voorvechter van de introductie van agile werken, zoals dat gebruikelijk is bij veel moderne tech-ondernemingen en inmiddels ook zijn weg gevonden heeft naar niet-tech bedrijven.   

De algemene aanname is dat Hamers zich in het kleine Nederland ondanks zijn successen een beetje miskend voelde. In de eerste jaren onder zijn leiding werd Hamers beschouwd als een fris en jong gezicht in een sector die veel had goed te maken. Gaandeweg begon echter de kritiek uit zowel maatschappij als politiek te groeien. Hamers verscheen steeds minder in het publiek en de flirt met Commerzbank en een eventuele verhuizing naar Frankfurt werd door diverse experts beschouwd als een waarschuwing aan toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) om de teugels niet té strak aan te halen.

Twee smetten op blazoen

Uiteraard spelen in die ontwikkeling twee gebeurtenissen een hoofdrol. Ten eerste de salarisrel die in maart 2018 leidde tot veel commotie en terugtrekking van het voorstel. Ten tweede de omvangrijke witwasaffaire die later in het jaar leidde tot een recordschikking van €775 miljoen. De kritiek die daarbovenop kwam was dat een salarisverhoging een slecht signaal was op een moment dat de top van ING eigenlijk al wist dat de affaire spoedig publiek zou raken.   

Toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer heeft het salarisvoorstel altijd verdedigd, ook na terugtrekking. Een beroemde uitspraak van hem is dat Ralph Hamers in de Eredivisie speelde, maar op Jupiler League-niveau betaald werd. Bij zijn nieuwe werkgever UBS gaat hij echter Champions League-niveau verdienen. Hamers wordt de opvolger van Sergio Ermotti, die de afgelopen jaren bij UBS zo’n €11 miljoen à €12 miljoen per jaar mocht bijschrijven op zijn rekening. Ongeveer een factor zes van het salaris van Hamers bij ING. Er zijn stemmen die Van der Veer met terugwerkende kracht alsnog gelijk in zijn stelling dat te bescheiden beloningen ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven hun grootste talenten zien vertrekken. Aan de andere kant, er zullen altijd nieuwe talenten opstaan waarvan men achteraf wederom zal zeggen dat het zonde is dat ze vertrekken. Daarin verschilt het bedrijfsleven niet wezenlijk van de sportwereld of de entertainmentindustrie. Het is alleen aan ING de kunst om dit nieuwe toptalent te scouten, of dat nu binnen of buiten de eigen organisatie.   

Inspiratie geweest

Deze ochtend al is Hamers aanwezig in Zürich voor zijn eerste persconferentie bij UBS. Het duurt echter nog wel even voordat Hamers daadwerkelijk naar Zwitserland verhuist. Zijn definitieve vertrek staat gepland op 30 juni. President-commissaris Hans Wijers geeft aan dat Hamers gemist gaat worden: “We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman.”