Bestuurder ING stapt over naar Commerzbank

12 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING ziet bestuurder Roland Boekhout vertrekken naar het Duitse Commerzbank. Hij was de afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van de oranje bank. Boekhout treedt per direct terug, maar blijft nog even aan voor de overdracht. Op 1 januari 2020 begint hij als bestuurder van het geplaagde Commerzbank.

Roland Boekhout is sinds 2017 lid van de Management Board Banking en hoofd van de pijler Market Leaders. Daarmee is hij hoofdverantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van ING. De overstap van Boekhout naar Commerzbank is op zijn minst saillant te noemen, omdat de twee banken de afgelopen maanden regelmatig met elkaar in verband zijn gebracht met een fusie of een overname. Uiteindelijk is dat nooit echt concreet geworden. 

Het vertrek van Boekhout markeert een betrekking van bijna 30 jaar bij ING. Hij begon in 1991 als kredietanalist bij de bank. Vervolgens zwierf hij de wereld over en vertegenwoordigde hij ING onder meer in New York, Warschau en Mexico-Stad. Tussen 2010 en 2017 was hij CEO van ING DiBa, de Duitse poot van ING. Onder zijn leiding won ING stevig aan populariteit bij onze oosterburen. ING heeft in Duitsland geen filialen, maar manifesteert zich uitsluitend als een online bank. Na twee jaar Nederland keert Boekhout dus weer terug naar Frankfurt. 

Corporate Clients

Bij Commerzbank wordt Boekhout verantwoordelijk voor Corporate Clients. Met de overstap komt hij bij een heel andere bank terecht dan hij gewend is. Het verschil met ING DiBa kan haast niet groter. Van een kostenefficiënte online bank naar een niet zo’n kostenefficiënte bank met een uitgebreid kantorennetwerk. Het was dan ook geen eenvoudig te nemen stap, zegt Boekhout. “Om persoonlijke redenen keer ik graag terug naar Duitsland en toen deze kans zich aandiende moest ik het overwegen. Beide banken onderscheiden zich door een hoge klantfocus, een cultuur van samenwerking en een no-nonsense houding. Ik dank de vele collega’s bij ING voor de samenwerking in de afgelopen jaren.”

Reactie Hamers

Voor ING lijkt het nieuws ook een beetje uit de lucht te vallen. Uiteraard misgunt Hamers Boekhout de overstap niet. “We betreuren, maar begrijpen de overstap van Roland. Tijdens zijn vele jaren in dienst van ING heeft hij zich sterk gemaakt voor klantbelangen. Onder zijn leiding is ING in Duitsland groter en populairder geworden. De afgelopen jaren heeft hij waardevol werk verricht bij de integratie van de Nederlandse en Belgische organisaties. Namens iedereen bij ING wens ik hem geluk toe in zijn nieuwe functie.”