Grote veranderingen in topmanagement ING

21 maart 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de komende aandeelhoudersvergadering (8 mei 2017) zal besloten worden over een groot aantal veranderingen in de twee hoogste bestuursorganen van ING. Naast een herbenoeming van Ralph Hamers tot CEO voor een bestuurstermijn van vier jaar, staan nog vier topmanagement en drie commissaris benoemingen op het programma. De veranderingen die het meest in het oog springen zijn de vervanging van de CFO en CRO van de grootbank.

Op korte termijn vervangt ING een aanzienlijk deel van zijn huidige topmanagement en Raad van Commissarissen (RvC). Dat heeft de grootbank vorige week bekendgemaakt in verschillende persberichten. De veranderingen in de top van de bank zijn deels het gevolg van aflopende bestuurstermijnen en van bestuurders die zelf besloten hebben hun carrière ergens anders voort te zetten.

CFO en CRO

De twee meest hooggeplaatste veranderingen in de topstructuur van de bank zijn de benoeming van Koos Timmermans tot Chief Financial Officer (CFO) en Steven van Rijswijk tot Chief Risk Officer (CRO). Timmermans zal Patrick Flynn opvolgen. Flynn heeft volgens het persbericht van de bank besloten om zijn loopbaan buiten de bank voort te zetten. Timmermans was reeds onderdeel van het bestuur van de bank, evenals vicevoorzitter van de Management Board Banking van ING. In 2014 werd hij verantwoordelijk voor de activiteiten van de grootbank in de Benelux. Tussen 2007 en 2011 vervulde hij eerder al de rol van CRO.

De huidige CRO, Wilfred Nagel, gaat binnenkort met pensioen meldt ING. Hij wordt opgevolgd door Van Rijswijk, die momenteel nog de functie van Global Head of Client Coverage bekleedt binnen ING Wholesale Banking. Van Rijswijk kreeg deze functie, waarin hij verantwoordelijk is voor de relatiemanagement, transaction services en corporate finance activiteiten van de zakelijke tak, in 2014, nadat hij sinds 1995 in verschillende functies onderdeel uitmaakte van het Corporate Finance team van de bank.

Koos Timmermans - Roland Boekhout en Nick Jue

Jeroen van der Veer, voorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt naar aanleiding van de twee benoemingen: “Ik bedank zowel Patrick als Wilfred voor hun waardevolle bijdragen in de afgelopen jaren bij het transformeren van ING tot een vooraanstaande pan-Europese bank met haar huidige, robuuste financiële basis. Ik heb vertrouwen in een succesvolle voortzetting van de versnelling van onze Think Foward-strategie door Koos Timmermans en Steven van Rijswijk, waarbij de klantbeleving zal worden verbeterd en verandering wordt aangejaagd.”

Andere topmanagement veranderingen

Naast de benoemingen van Timmermans en Van Rijswijk heeft de bank nog vier andere topbenoemingen aangekondigd. Roland Boekhout, de huidige CEO van ING in Duitsland, neemt zitting in de Management Board Banking en neemt de verantwoordelijkheid op zich over de activiteiten in de Benelux – als opvolger van Timmermans.

Boekhout wordt zelf opgevolgd door Nick Jue, de huidige CEO van ING Nederland. Jue zal in zijn nieuwe functie een impuls gaan geven aan de groei in Duitsland aan zowel de retail als de zakelijke kant. Wie Jue zal gaan opvolgen is nog onduidelijk, maar gezien het plan van de bank om Nederland en België steeds verder samen te voegen tot een gezamenlijke markt is het ook nog niet duidelijk welke managementstructuur hiervoor zal gaan gelden. 

Raad van Commissarissen

Ook in de RvC van de grootbank zijn drie nieuwe benoemingen aangekondigd. Hans Wijers is benoemd tot de nieuwe voorzitter van het toezichthoudend orgaan, een functie die hij ook al vervult bij Heineken. Verder is Wijers plaatsvervangend voorzitter van de RvC van Shell en commissaris van investeringsmaatschappij HAL Investments. Hij neemt vanaf september 2017 het voorzitterschap over van Jeroen van der Veen, oud CEO van Shell, die nog een jaar extra benoemd is om Wijers in te werken.

Hans Wijers - Jan Peter Balkenende en Margarete Haase

Ook voormalig minister-president, en EY partner, Jan Peter Balkenende zal zitting nemen in de Raad van Commissarissen. Hij zal in mei 2017 startten. Na Wim Kok is Balkenende de tweede oud-premier die zitting neemt in de RvC van de bank. Later wordt ook Margarete Haase aan de RvC toegevoegd. De Oostenrijkse is momenteel CFO bij machinefabrikant Deutz.

Alle voorgestelde benoemingen zijn reeds goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van 8 mei 2017 zullen de benoemingen worden besproken en besloten worden of deze worden goedgekeurd.