Water- natuurenthousiastelingen opgelet: vijfde editie van ‘Vang de Watermonsters’ van start

05 mei 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De vijfde editie van het nationale wateronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ is van start gegaan. Geïnteresseerde kunnen zich als burgeronderzoeker aanmelden om de waterkwaliteit van het lokale slootje of beekje te testen. Een belangrijk onderzoek, stellen initiatiefnemers Natuur & Milieu en ASN Bank, omdat schoon water belangrijk is voor mens én natuur.

De initiatiefnemers leggen uit dat de waterkwaliteit in de kleinere wateren in Nederland door vrijwel niemand structureel gemeten wordt. Daarom organiseerden Natuur & Milieu en ASN Bank – samen met diverse partners – in 2019 voor het eerst ‘Vang de Watermonsters’.

In de afgelopen vier jaar hebben de burgeronderzoekers de waterkwaliteit van meer dan 4.400 kleine wateren in kaart gebracht. De gegevens die burgers verzamelen worden vervolgens door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW gecontroleerd, aangevuld en waar nodig een onderzoeksrapport opgesteld.

Water- natuurenthousiastelingen opgelet: vijfde editie van ‘Vang de Watermonsters’ van start

Uit het laatste burgeronderzoek in vennen, sloten, grachten en plassen bleek dat 80% van alle kleine wateren een matige tot slechte waterkwaliteit heeft. Dit is bijvoorbeeld te zien aan een drijflaag van kroos, of algen en troebel water. Slechts 20% van de gemeten wateren had een goede kwaliteit.  

Biodiversiteit

“In en rond schoon water groeien veel soorten waterplanten en vinden watervogels, kikkers en insecten hun voedsel”, legt Roel Nozeman (Expert Biodiversiteit bij ASN Bank) uit. “Vissers kunnen er schuilen of paaien. Dit onderzoek is een volgende stap om de waterkwaliteit te verbeteren en dat is noodzakelijk voor behoud en verbetering van de biodiversiteit.”

Nozeman benadrukt dat het – naast het meten van de waterkwaliteit – ook belangrijk is om te kijken naar alles wat er in of rond de plan of sloot leeft. “Bepaalde planten, waterdiertjes en insecten geven veel informatie over de waterkwaliteit.”

Naast het meten van de waterkwaliteit is het daarom ook belangrijk om te kijken naar alles wat er in of rond de plas of sloot leeft. Bepaalde planten, waterdiertjes en insecten geven veel informatie over de waterkwaliteit.

Training

Om aan het onderzoek mee te kunnen doen, moeten de (potentiële) burgeronderzoekers een gratis training (live of online) volgen tussen 22 mei en 4 juni. De training wordt gegeven door ecologen van het NIOO-KNAW.

Hierna ontvangen deelnemers een meetkit met daarin een handleiding, een zoekkaart voor waterdiertjes, vijf reageerbuisjes om watermonsters te nemen en een retourenvelop om de watermonsters terug te sturen.

De reageerbuisjes met watermonsters mogen vervolgens gratis opgestuurd worden naar het NIOO-KNAW, dat de resultaten analyseert. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar naar buiten gebracht.

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.