Paul Wonderman (DNB) over zijn werk als toezichthouder

20 februari 2023 Banken.nl 5 min. leestijd

Hoe is het om als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank te werken? Paul Wonderman, Toezichthouder Nationale Verzekeringsgroepen, vertelt over zijn werk, de uitdagingen die daarbij komen kijken, hoe hij in zijn functie terecht is gekomen en over wij werk-prive-balans.

"Op de middelbare school was ik goed in economie en wiskunde. Daarom koos ik voor een bachelor econometrie met een master actuariële wetenschappen erachteraan. Een actuaris is iemand die complexe financiële risico’s inschat rondom bijvoorbeeld brandschade, vergrijzing en sterfte. Daarna ben ik mijn carrière gestart als consultant bij een big four-kantoor. Werken in de consultancy was voor mij veel uren maken en in contact staan met verschillende klanten."

"Ik had het naar mijn zin, maar toen ik manager werd stond ik voor mijn gevoel op een kruispunt: is dit wat ik wil? Een opdracht die ik deed als externe voor DNB schepte duidelijkheid. Ik vond het interessant dat ik als toezichthouder het inhoudelijke aspect en de gesprekken met financiële instellingen kon behouden, maar wel een commerciële focus kon verruilen voor een meer maatschappelijke blik. En nu, inmiddels ruim vijf jaar later, werk ik nog steeds met volle tevredenheid bij DNB."

Paul Wonderman, Toezichthouder Nationale Verzekeringsgroepen, DNB

Breed toezicht

"Ik werk bij Toezicht Verzekeraars, binnen de afdeling Nationale Verzekeringsgroepen. Als accounttoezichthouder ben ik het eerste aanspreekpunt van een grote verzekeraar en houd ik in de volle breedte toezicht. Dit houdt in dat ik met name kijk of de verzekeraar voldoende buffers aanhoudt om haar verplichtingen naar de polishouders te voldoen en daarbij rekening houdt met diverse risico’s."

"Hiervoor voer ik bijvoorbeeld periodiek gesprekken bij de instelling en lees ik rapportages. Bij opvallende zaken onderneem ik actie door onderzoek te doen, stukken op te vragen, met experts in gesprek te gaan en collega’s in te schakelen."

Actueel werk

"Het toezicht op verzekeraars vind ik onder meer interessant omdat het zo ontzettend actueel is. Neem nu de inflatie. Als je huis in de brand vliegt en je alles opnieuw moet opbouwen, gaat dat nu veel meer geld kosten dan een jaar geleden. Wat doet dat met een verzekeraar als er veel meer moet worden uitgekeerd dan gepland?"

"Of denk aan de nieuwe zorgpremies die onlangs bekend werden. De hoogte ervan bepalen verzekeraars zelf; wij kijken mee. Als de premie hoger wordt, kunnen veel polishouders besluiten om te vertrekken. En als de premie juist lager wordt, kan een verzekeraar er plotseling veel nieuwe polishouder bij krijgen. Meer verzekerden betekent ook dat er meer kapitaal moet worden aangehouden om mogelijke risico’s te kunnen dekken. Gaat dat proces wel goed?"

"Een andere gebeurtenis die veel invloed had op mijn werk was het begin van de oorlog in Oekraïne. Sommige verzekeraars hadden Russische staatsobligaties; die waren op een gegeven moment niets meer waard. Dit kan forse impact hebben op de buffers en in het slechtste geval op het kunnen nakomen van de verplichtingen aan duizenden Nederlandse verzekerden."

Complexe materie

"De materie waarmee ik me dagelijks bezighoud is complex. Daarom vind ik het des te prettiger dat ik bij DNB – in tegenstelling tot de meer gejaagde dagen in mijn tijd als consultant – meer tijd heb om vraagstukken tot de bodem uit te zoeken. In het begin moest ik daar wel even aan wennen. Bij het big four-kantoor was het opdracht, aan de slag, en weer door. Dit allemaal binnen strakke kaders. Bij DNB hebben projecten langere doorlooptijden en krijg je veel ruimte om een project naar eigen inzicht vorm te geven."

"Van de oorlog in Oekraïne tot inflatie: veel actuele zaken hebben invloed op het toezicht op verzekeraars."

"Er wordt daarin ook veel van je gevraagd wat betreft je eigen input en autonomie, want een project moet aan een hoog niveau voldoen. Bij het bepalen van een oplossing moet je je eigen standpunt formuleren en verdedigen. Dat is best een uitdaging als je een bepaald onderwerp op verschillende manieren kunt bekijken. Maar daarmee leer je omgaan en door hierover te discussiëren, versterk je ook de samenwerking met je collega’s."

Tijd voor jezelf en familie

"Wat ik ook fijn vind aan werken bij DNB is dat er een gezonde balans is tussen je werkweek en eventuele activiteiten buiten het werk om. Ik heb inmiddels een gezin met twee dochtertjes en breng graag veel tijd met hen door. Er wordt bij DNB veel georganiseerd, maar je kunt zelf kiezen of je deelneemt aan activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld het jongerennetwerk JongDNB en Female Capital, wat de positie van vrouwen binnen DNB wil versterken."

"En wat betreft de directe toekomst: een half jaar geleden ben ik gepromoveerd tot lead-accounttoezichthouder. Voorlopig zit ik dus wel even goed. Maar als toezichthouder kun je niet jarenlang op één plek blijven zitten; nieuwe perspectieven zijn nodig om fris en integer toezicht te kunnen blijven houden. Het lijkt me op de langere termijn een hele leuke uitdaging om – binnen DNB! – te starten bij een hele nieuwe afdeling. Die mogelijkheid om te rouleren wordt actief binnen DNB aangeboden en de organisatie ondersteunt je hierin ook. Dat geeft veel vertrouwen."

Meer weten? Beluister hier de podcast 'Toezicht op verzekeraars: Hoe klimaatverandering onze verzekering beïnvloedt' van De Nederlandsche Bank.