Registratieloos Coinbase ontvangt boete van €3,3 miljoen

02 februari 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank heeft Coinbase een boete opgelegd van €3,3 miljoen. De cryptobeurs ontvangt de boete omdat men niet zou beschikken over een wettelijke verplichte registratie, die verplicht is om in Nederland actief te zijn.

Cryptobeurzen moeten zich vanwege de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) sinds 2020 verplicht registeren. Vanwege de anonimiteit die gepaard gaat met crypto-transacties is DNB van mening dat er juist een verhoogd witwasrisico bestaat in de crypto-sector.

Al met al heeft de toezichthouder vastgesteld dat Coinbase over een periode van 22 maanden (tot en met augustus 2022) in overtreding is geweest. Hoewel het cryptobedrijf een maand later alsnog een registratie ontving, beargumenteert DNB dat er gedurende die 22 maanden een groot aantal transacties buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten is gebleven.

Registratieloos Coinbase ontvangt boete van €3,3 miljoen

De toezichthouder legt uit dat men Coinbase een hogere boete heeft gegeven dan vereist, “vanwege de verhoogde ernst en verwijtbaarheid”.  Daarbij wijst DNB erop dat Coinbase een van de grootste aanbieders is en over een “aanzienlijk aantal klanten” in Nederland beschikt. Het niet hebben van een registratie – inclusief de bijkomende kosten – zou het bedrijf bovendien een concurrentievoordeel opleveren.

In een reactie stelt Coinbase het oneens te zijn met de boete. Het bedrijf claimt dat men simpel de 22 maanden nodig heeft gehad om überhaupt een registratie te krijgen. Daarnaast stelt men toegewijd te zijn de regels na te leven in alle landen waar het actief is. Of Coinbase in beroep gaat tegen de boete laat men in het midden.

Boetes

De miljoenenboetes beginnen inmiddels aardig op te lopen voor Coinbase. Amper een maand geleden schikte het bedrijf ook al voor $50 miljoen met het New York State Department of Financial Services vanwege tekortkomingen in zijn onboardingproces. De Amerikaanse toezichthouder oordeelde dat de cryptobeurs gebrekkige achtergrondcontroles uitvoerde bij klanten die een rekening wilde openen.

In de schikking is eveneens afgesproken dat Coinbase de aankomende twee jaar nog eens $50 miljoen investeert om zijn compliance-aanpak op orde te brengen.

“Coinbase is er niet in geslaagd om een functioneel compliance-programma op te tuigen én te onderhouden dat gelijke tred kon houden met de groei van het bedrijf”, verklaarde NYDFS-hoofdinspecteur Adrienne A. Harris. “Dat falen stelde het Coinbase-platform bloot aan potentiële criminele activiteiten waardoor het ministerie zich genoodzaakt zag actie te ondernemen.”