Veiligheid en stabiliteit antwoord op liquiditeitscrisis cryptosector

19 januari 2023 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De populariteit van het beleggen in crypto’s staat onder druk. Bijna de helft (48%) van de Europese cryptocurrency-gebruikers is bang om geld te verliezen door de grilligheid van de digitale valuta en is daardoor afgestapt van het gebruik ervan. Daarnaast heeft 9% van de Europese respondenten al geld verloren en is daardoor afgehaakt met investeren. Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky.

Het cybersecuritybedrijf voerde wereldwijd een kwalitatief online onderzoek uit onder 12.000 mensen uit zestien landen, waaronder Oostenrijk, Brazilië, Colombia, Frankrijk, Duitsland, India, Maleisië, Mexico, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Turkije, De Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  

De recente marktdaling van de afgelopen tijd (de bitcoin daalde sinds november 2021 met driekwart in waarde) in combinatie met wantoestanden in de sector (waaronder het FTX-schandaal), hebben volgens Kaspersky tot een liquiditeitscrisis geleid. Een crisis die ervoor zou zorgen dat veel cryptobezitters zich onzeker voelen over hun investeringen. Al met al zouden deze uitdagingen ervoor zorgen dat beleggers crypto’s vermijden of de sector zelfs volledig de rug toe keren.

Veiligheid en stabiliteit antwoord op liquiditeitscrisis cryptosector

Geen vertrouwen

Kaspersky stelt dat de instabiliteit van de valuta’s een belangrijke barrière vormt voor een bredere invoering van cryptocurrency. Zo stelt 48% van de respondenten bang te zijn om crypto’s te gebruiken omdat ze niet het risico willen lopen hun geld te verliezen. 6% van de Europese ondervraagden heeft al verliezen geleden door een daling van de valutawaarde.

De bezorgdheid over het verliezen van geld door valutavolatiliteit strekt zich volgens Kaspersky ook uit tot diegenen die geen crypto bezitten. Maar liefst 61% van de niet-cryptobezitters weigert crypto’s te gebruiken omdat ze zich zorgen maken over het riskeren van hun geld.

Andere belemmeringen voor de invoering zijn het gebrek aan tastbare activa ter ondersteuning van crypto (23%) en het risico dat persoonlijke gegevens worden onthuld tijdens een cyberaanval (13%). De onderzoekers van Kaspersky concluderen daarom dat stabiliteit en veiligheid de belangrijkste kwesties zijn voor een bredere adoptie van cryptocurrency. “In feite vertrouwt elke achtste respondent crypto helemaal niet meer”, vat het bedrijf samen.

Groeipijnen en tegenslagen

Als het gaat om de veronderstelling van gebruikers, laat het onderzoek een enigszins gemengd beeld zien. Enerzijds geeft 41% van de respondenten aan dat hun verwachtingen slechts tot op zekere hoogte of helemaal niet waren ingelost. Anderzijds stelt 26% dat hun verwachtingen juist wel zijn uitgekomen. In Europa komt spijt het meest voor; in Azië-Pacific is met juist weer erg positief (41% stelt dat hun verwachtingen zijn overtroffen).

"Ondanks de uitdagingen waarmee de cryptocurrency-industrie momenteel wordt geconfronteerd, is het belangrijk te onthouden dat het nog steeds een relatief nieuwe en innovatieve ruimte is met een enorm potentieel”, legt Marc Rivero (Senior Security Researcher bij Kaspersky's Global Research and Analysis Team) uit. 

“Zoals bij elke opkomende technologie zullen er groeipijnen en tegenslagen zijn, maar de langetermijnvooruitzichten voor crypto kunnen nog steeds rooskleurig zijn. Door prioriteit te geven aan security, kunnen liefhebbers van cryptocurrency het risico op verlies van geld of persoonlijke informatie minimaliseren en zich beschermen tegen bedreigingen die van hen afhankelijk zijn.”