Ondernemende dierenartsen kiezen voor een hypotheek bij Van Lanschot

28 juni 2022 Banken.nl 5 min. leestijd

Als echte dierenliefhebbers is het voor dierenartsen een droom om een woning te kopen met een stuk grond. In sommige gevallen is een hypotheek lastig omdat het kavel geen zuivere woonbestemming heeft. Van Lanschot kijkt naar de mogelijkheden en biedt maatwerk.

In deze nieuwe blogserie laat de bank zijn medewerkers aan het woord uit het team van Van Lanschot Healthcare. Deze week een interview met Michael Eveleens die sinds 2019 de portefeuille dierenartsen beheert. Deze doelgroep ligt Eveleens goed: “Dierenartsen zijn nuchter en dat ben ik ook. Inmiddels heb ik 300 dierenartsen in mijn portefeuille. Doordat ik weet hoe ze denken, kunnen we snel en prettig schakelen”. 

Kunnen dierenartsen een hypotheek aanvragen bij Van Lanschot? 

“Ieder ondernemende dierenarts kan bij ons terecht voor een hypotheek, maar doorgaans vragen ze niet als eerste een hypotheek bij ons aan. Ze kopen meestal een huis als ze nog in loondienst zijn en blijven daar ook een groot deel van hun leven in wonen. Wij komen meestal pas in beeld op het moment dat ze zelf gaan ondernemen. Of ze kloppen aan als er een substantieel vermogen is waarvoor invulling wordt gezocht."

Ondernemende dierenartsen kiezen voor een hypotheek bij Van Lanschot

Hebben dierenartsen ook specifieke woonwensen? 

"Dierenartsen zijn echte buitenmensen die graag op het platteland wonen. Daar zijn woningen een stuk betaalbaarder dan in de Randstad. Je ziet zelden dierenartsen die in hartje centrum Amsterdam iets willen kopen.  Ze staan doorgaans met beide benen op de grond en zullen niet ineens meer geld gaan uitgeven als hun inkomen stijgt doordat ze zich bijvoorbeeld inkopen in een maatschap. Voor een hypotheek boven hun kunnen kloppen ze niet snel aan. Hooguit willen ze op een bepaald moment een nieuwe hypotheek als ze ‘naar een ruimere woning willen verhuizen omdat het gezin groter wordt."

Wanneer starten dierenartsen met ondernemen? 

"Als dierenartsen een eigen praktijk gaan opzetten en zich ergens willen vestigen, doen ze dat meestal tussen hun dertigste en veertigste levensjaar. Ze hebben dan al werkervaring opgedaan in een praktijk en willen zelf de touwtjes in handen nemen."

"Op dat moment, moeten ze mij eigenlijk bellen. Wel zien we de laatste jaren een trend dat minder dierenartsen het ondernemerschap ambiëren. Hier springen de ketens ook op in. Naar mijn mening jammer, er is genoeg ruimte voor ondernemerschap, ook in de huidige marktomstandigheden. Misschien wel meer dan ooit."

Vertaling zakelijk naar privé

"Als bank denken we samen met de dierenarts en zijn of haar adviseur mee over de betaalbaarheid van een woning in relatie tot de reeds bestaande verplichtingen. Als één van de weinige financiers durven wij het aan om de zakelijke financieringen voor een lange periode aan te gaan. Een goodwillfinanciering verstrekken we bijvoorbeeld met een looptijd van maximaal 10 jaar, waar veel andere partijen tot maximaal 5 tot 7 gaan."

"Onze aanpak helpt een dierenarts als het gaat om zijn woonwensen privé, er ontstaat meer financiële ruimte. We doen dit omdat wij als financier veel vertrouwen hebben in het bestaansrecht van dierenartsenpraktijken. Dierenartsen vervullen een belangrijke rol binnen onze samenleving, zowel als het gaat om de gezondheid van onze geliefde hond en kat als onderdeel van het gezin als de gezondheid van onze veestapel."

Een hypotheek voor dierenartsen is vaak maatwerk  

“Dierenartsen houden heel erg van dieren en vaak zie je dat ze zelf ook veel (huis)dieren hebben. Meestal blijft dat niet bij honden en katten maar hebben ze ook paarden en koeien”, lacht Eveleens. "Over het algemeen willen ze dus ook een woning met veel land eromheen. Wat we dan regelmatig zien is dat er op zo’n boerderij of landgoed geen zuivere woonbestemming zit maar een gemengde bestemming vanwege het agrarische karakter."

"In sommige gevallen moeten ze ook echt die agrarische activiteiten ontwikkelen om te voldoen aan het bestemmingsplan. Afhankelijk van de voorwaarden kan dat best complex worden. Plus het risico t.a.v. verkoopbaarheid is in ieder geval groter dan bij een zuivere woonbestemming. Dat maakt de financierbaarheid van een dergelijke woning extra complex, veelal vraagt het om maatwerk. Dat leveren wij graag."

“Dierenartsen zijn heel transparant en direct. Eigenlijk precies hoe wij zijn. What you see is what you get."

"Omdat we dit vaker gedaan hebben, kijken we extra kritisch naar zo’n bestemmingsplan. Als de dierenarts dat graag wil en wij denken dat het haalbaar is dan helpen we ze om toch de hypotheek rond te krijgen, meestal gaat dit gepaard met een hogere inbreng vanwege het risico. Dat is echt een onderscheidend punt wat mijn vak ook zo leuk maakt. We zoeken altijd naar een oplossing en kijken hoe het wél kan”, benadrukt Eveleens.

Voordeel Van Lanschot ten opzichte van grootbanken 

“Wij kunnen wel die one-stop-shop voor ze zijn. In principe kunnen we de dierenarts alles bieden op financieel gebied. Van inkopen in de praktijk, financieren van een woonhuis tot de vraag ‘hoe zorg je ervoor dat je naast je verplichte pensioenopbouw bij SPD, straks ook voldoende pensioeninkomen hebt?"

“Vaak zien we dat dierenartsen gecombineerde vraagstukken hebben, dan wordt het echt interessant”, lacht Eveleens. “Bij andere banken moet je voor zakelijke financieringsvraagstukken bij de ene afdeling zijn, en voor privé of vermogensbeheer bij een andere afdeling. Als die dan niet goed met elkaar communiceren dan wordt het een heel warrig verhaal en heeft niemand daadwerkelijk het overzicht en de regie. Wij kunnen privé naar zakelijk vertalen en andersom, dat werkt heel prettig. Een dierenarts heeft hier maar één aanspreekpunt, dat ben ik. De lijnen zijn kort!”. 

Wederzijds vertrouwen 

“Het leuke is dat dierenartsen specialist zijn in hun vakgebied, tegelijkertijd realiseren ze zich ook dat wij specialist zijn op dit vakgebied. Ze zijn heel transparant en direct. Eigenlijk precies hoe wij zijn. What you see is what you get”, besluit Eveleens.