Triodos lanceert nieuw fondsbeheer

11 februari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos heeft bekendgemaakt dat het de omzetting van zijn private banking klanten naar een nieuw fondsbeheer heeft voltooid. Klanten – met een vermogen vanaf €200.000 – kunnen sinds kort beleggen in het Triodos Impact Strategy Fund. De bank stelt dat het zijn fondsbeheer niet alleen heeft gemoderniseerd, maar dat deze beheeroplossing ook binnen het bereik komt van een grotere groep beleggers. Triodos blijft naast het vernieuwde fondsbeheer, ook zijn reguliere vermogensbeheer aanbieden.  

Klanten kunnen via het nieuwe paraplufonds middels hun persoonlijke beleggingsprofiel hun beleggingen spreiden in acht verschillende fondsen. Triodos legt uit dat zijn beleggers daarmee toegang krijgen tot maar liefst 650 bedrijven en projecten die een positieve impact op de wereld maken.

“Zo spreiden we het risico en maken we positieve impact op tal van thema’s mogelijk”, aldus Jeroen Pels (Directeur Private Banking bij Triodos Bank). “Klantportefeuilles zijn nu niet alleen beter gespreid maar ook eenvoudiger te managen. Bovendien krijgen beleggers dieper inzicht in de veranderkracht van hun geld, en maken we het mogelijk om via themafonds direct in concrete projecten te investeren. Dit alles kunnen we bieden tegen dezelfde of lagere kosten.”

Triodos lanceert nieuw fondsbeheer

Duurzame beleggingsopties

Triodos noemt het bijzonder dat het paraplufonds is opgebouwd uit uitsluitend fondsen van het eigen fondsenhuis Triodos Investment Management. Vier van de acht fondsen zijn nieuw voor de fondsbeheerklanten van de bank: Triodos Microfinance Fund, Triodos Food Transition Europe Fund, Triodos Emerging Markets Renewable Energy Fund en Hivos-Triodos Fund.

De bank legt uit dat deze fondsen gericht zijn op het voorzien van microkredieten aan ondernemers in opkomende markten, op het versnellen van de energietransitie in opkomende markten en op duurzame voeding en landbouw.

Overigens is het Hivos-Triodos Fonds via het fondsbeheer momenteel exclusief en voor het eerst beschikbaar voor retailklanten van de bank. Deze publiek-private samenwerking draagt met financieringen aan pionierende, innovatieve bedrijven en projecten bij aan de duurzame ontwikkeling van landen die “in welvaart en welzijn zijn achtergebleven”.

De doorkijkfunctionaliteit wordt door Triodos als een tweede “duidelijke onderscheidende innovatie” in de markt gezien. De nieuwe functie biedt beleggers een compleet beeld van de exacte samenstelling van hun portefeuille en de impact van hun beleggen. “Per belegging zie je wat de weging van die titel is, wat onze motivatie is om in die titel te beleggen en welke SDG-doelstelling (Sustainable Development Goals) wij ermee nastreven”, aldus Pels.