Figlo en Yellowtail ontwikkelen pre-indicatie voor hypotheken

26 november 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het is voor huizenkopers wellicht de belangrijkste vraag in het aankoopproces van hun huis: ‘Krijg ik daadwerkelijk de hypotheek die ik nodig heb?’ Om deze spanning zo veel mogelijk weg te halen bij zowel huizenkopers als hypotheekadviseurs, hebben Figlo en Yellowtail, in samenwerking met Rulecube, een pre-indicatie ontwikkelend voor hypotheekaanvragen. De zogeheten Hypotheekindicatie geeft de hypotheekadviseur meer zekerheid over de haalbaarheid van de definitieve hypotheekaanvraag.

De tool wordt sinds oktober actief ingezet binnen een selecte groep advieskantoren, waaronder Figlo Hypotheken. Volgens Nathan Brouwer, Enterprise Account Executive bij Figlo, neemt de Hypotheekindicatie het ‘haalbaarheidsobstakel’ binnen een hypotheekaanvraag grotendeels weg. Hij verwacht dan ook dat klanten en adviseurs de tool “enorm gaan waarderen”. “Eerdere zekerheid geeft immers rust en vertrouwen in het toch al spannende traject van een hypotheekaanvraag.”

Aangeleverde klantdata wordt binnen de Hypotheekindicatie op ruim 200 regels getoetst, waarna een “eenvoudig stoplichtsysteem” in Figlo Hypotheken de hypotheekadviseur leert of de aanvraag een grote kans van slagen heeft. Vervolgens wordt gedurende het volledige proces doorlopend getoetst of de aanvraag al voldoet aan de acceptatieregels. Alerts vanuit Rulecube moeten het voor de adviseur inzichtelijk maken waar een aanvraag nog extra aandacht behoeft.

Figlo en Yellowtail ontwikkelen pre-indicatie voor hypotheken

Voor de hele markt

De samenwerkende partijen stellen dat de waarde van de Hypotheekindicatie vooral zit in de hoeveelheid data en regels die de tool verwerkt, hierdoor wordt het hypotheekproces korter en efficiënter gemaakt. Matthijs Mons, Managing Director Yellowtail Conclusion, is dan ook trots op de innovatie. “Vooral omdat deze in zeer korte tijd is gerealiseerd dankzij de goede samenwerking met alle betrokken partijen.”

Hoewel de tool eerste instantie ontwikkeld is als onderdeel van het generieke adviesproduct Figlo Hypotheken, zijn Figlo en Yellowtail van plan om de mogelijkheid breder in de markt te introduceren. “Vanzelfsprekend gaan we deze generieke ontwikkeling beschikbaar maken voor ál onze klanten”, legt Brouwer uit. “Onafhankelijke intermediairs kunnen er straks voor kiezen o hun licentie uit te breiden met deze module. Hetzelfde geldt voor onze Enterprise relaties. Het is een ontwikkeling waar we de gehele markt van willen laten profiteren.”