Sandra Phlippen van ABN AMRO over hypotheekmarkt tijdens corona

24 september 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In de Hypotheken Podcast – een initiatief van Yellowtail en Van Bruggen Adviesgroep – was recent Sandra Phlippen te gast, hoofdeconoom bij ABN AMRO. Aan haar werd de vraag voorgelegd hoe het nu kan dat de hypotheekmarkt nieuwe records blijft schrijven, terwijl corona de wereld in brand heeft gezet. 

Dat het coronavirus een verwoestende invloed heeft op de economie is evident. Ten opzichte van eerdere economische crises is er echter een groot verschil: de oorzaak ligt extern. “Er is niet iets fundamenteel mis in de economie”, duidt Phlippen de huidige crisis. “Het is het virus waardoor wij stil liggen en waardoor onze nationale productie ineens sterk terugvalt. Bij de financiële crisis bleken er in het hart van de economie een aantal dingen niet op orde, dat is nu niet het geval.”

Hoewel deze keer een externe oorzaak, de hoeveelheid angst en pessimisme is er ogenschijnlijk niet minder om. Co-host Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep geeft aan dat hij door het gedeukte consumentenvertrouwen verwacht had dat huizenkopers zich wat terughoudender zouden opstellen. Toch wordt Meijer dagelijks geconfronteerd met mensen die zelfs overbieden en alsnog mis grijpen. 

Fundamentele plannen

“We denken wel dat er een terugslag aankomt”, antwoordt Phlippen. “Maar kijk, de vertaling naar de woningmarkt is traditioneel altijd een stuk later. Sowieso zes maanden en vaak nog wat langer. Er zijn afspraken gemaakt, bouwvergunningen afgegeven. Fundamentele plannen als een huis kopen, die pas je niet zomaar aan. Nog steeds heeft het overgrote deel van de werkende Nederlanders een vast contract en is dus werkzeker. Dat hoeft niet per se verhuisplannen op korte termijn in de weg te zitten.”

De relatief stabiele werksituatie van veel Nederlanders is de ene kant van het verhaal, de nog altijd historisch lage rente de andere. “Dat speelt nog veel sterker. De rente is extreem laag en blijft ook nog een tijd laag. Het aangaan van een hypotheek is gewoon ontzettend voordelig. Wel is er sprake van een aankomende verhoging van de hypotheekrente en dat is een moment waarop veel mensen denken nog snel een hypotheek af of over te sluiten. Vandaar de hoge vraag.” 

Er is volgens Phlippen nog steeds veel vertrouwen onder consumenten, wel is er sprake van een licht dalende lijn. Dat hoge niveau van vertrouwen in combinatie met de lage rentestanden én het krappe aanbod op de Nederlandse woningmarkt zorgt voor stutting van de prijzen. “Zoals het er nu uitziet in ons normale scenario stijgen de prijzen dit jaar met 6%, wat vooral komt door de winst die we in de eerste maanden hebben geboekt. In 2021 zien we nog steeds een stijging, die in 2022 tot stilstand komt. Komt er een tweede lockdown, dan krijgen we pas te maken met prijsdalingen.”

Gezonde LTV-ratio

Volgens Phlippen is het belangrijk dat consumenten bij het bieden op een huis blijven bieden in lijn met de onderliggende waarde. “Dat klinkt algemeen, maar is en blijft heel wezenlijk”, zegt Phlippen, die huiverig is voor het geven van individuele adviezen. “In zijn algemeenheid zijn het de duurste huizen die het eerst en het hardst vallen. Zorg ervoor dat het leningdeel ten opzichte van de waarde gezond is, wat natuurlijk van veel factoren afhangt.” 

Gevraagd naar de positie van starters ziet Phlippen geen wezenlijk ander speelveld ontstaan door corona. “Starterswoningen bevinden zich normaal gesproken al aan de onderkant van de woningmarkt. Dat zijn niet de woningen die het eerst en het hardst geraakt worden. Misschien dat zij die het kunnen betalen alsnog een financieel risico lopen, maar persoonlijke wensen kunnen hier tegenop wegen. Woningwensen zijn meestal meer dan een rationeel economische beslissing.”