De Hypotheker neemt studieschuld standaard mee in hypotheekadvies

19 november 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Starters die van plan waren om hun studieschuld te verzwijgen bij hun hypotheekadviesgesprek kunnen dat niet meer bij De Hypotheker doen. De hypotheekadviseur heeft aangekondigd dat het de studieschuld via bronontsluiting voortaan standaard meeneemt in zijn hypotheekadvies. De Hypotheker is daartoe in staat omdat men het DUO-overheidsportaal geïntegreerd heeft binnen zijn Ockto-app.

De Hypotheker hoopt zo starters tegen zichzelf te beschermen. Uit onderzoek van Viisi Hypotheken blijkt namelijk dat 30% van de Nederlandse starters (22 tot 35 jaar) hun studieschuld heeft verzwegen (of van plan is dit te doen) bij hun hypotheekaanvraag, ondanks dat dit wettelijk gezien strafbaar is.

Met de toevoeging van de bronontsluiting van DUO stelt De Hypotheker beter in staat te zijn om een “verantwoord en passend” hypotheekadvies te geven. Het verzwijgen van een studieschuld lijkt voor sommige (wanhopige) huizenzoekers een ‘handige’ zet, maar kan leiden tot overkreditering, waardoor mensen later in financiële problemen kunnen komen.

De Hypotheker neemt studieschuld standaard mee in hypotheekadvies

Haalbaar én betaalbaar

Met zijn Ockto-app biedt De Hypotheker zijn klanten de mogelijkheid om alle benodigde documenten digitaal te verzamelen. Door ook de studieschuld hierin mee te nemen kan een hypotheekadviseur in een vroeg stadium zekerheid geven over de haalbaarheid en betaalbaarheid van een hypotheek. En daar is Jasper Cuijten, directeur Business Development van De Hypotheker, erg blij mee.

Ook Cuijten beaamt dat studieschulden steeds vaker worden verzwegen “Wij staan voor een betrouwbaar en verantwoord hypotheekadvies: een hypotheek moet haalbaar én betaalbaar zijn. Niet alleen nu, maar óók in de toekomst. Door DUO toe te voegen aan onze bronuitsluiting, nemen wij onze verantwoordelijkheid. We hopen dat ook andere partijen dit voorbeeld zullen volgen.”