DNB waarschuwt voor cryptobeurs Binance

27 augustus 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt klanten voor het gebruiken van cryptobeurs Binance. Dat heeft DNB gemeld in een persbericht. Binance is een platform waarop mensen kunnen handelen in diverse virtuele valuta.

Reden voor de waarschuwing is dat Binance – de grootste cryptobeurs ter wereld – zonder wettelijke registratie bij DNB in Nederland cryptodiensten aanbiedt. Volgens DNB is een dergelijke registratie verplicht. Zonder registratie is het niet volledig uit te sluiten dat een cryptobeurs op de een of andere manier betrokken raakt bij illegale praktijken. “Klanten kunnen hierdoor een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering”, aldus DNB.

Transacties

Concrete aanwijzingen dat Binance betrokken zou zijn bij dergelijke misdaden zijn niet bekend. Volgens Coinmarketcap.com, een site die de grootste cryptohandelsplaatsen volgt, worden op Binance elk etmaal voor tientallen miljarden dollars aan transacties verwerkt. Al eerder kwam Binance onder vuur te liggen bij toezichthouders in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. Ook wordt de cryptobeurs onderzocht wegens mogelijke illegale derivatenhandel.

DNB waarschuwt voor cryptobeurs Binance

Binance is intussen gestopt met het aanbieden van aandelentokens, cryptomunten met aandelen als onderliggende waarde. Daarnaast beperkte het platform de handel in cryptoderivaten, waarbij hefbomen van 125 keer een optie waren. Binance heeft dit beperkt tot 20 keer. Deze derivaten worden helemaal niet meer aangeboden in Nederland, Duitsland en Italië.

Mondiale registratie

Binance zegt in een reactie op de waarschuwing te werken aan een verzoek tot registratie bij DNB. “We zullen constructief met DNB samenwerken en hopen binnenkort een positieve update te geven”, aldus een woordvoerder van Binance. “We nemen compliance zeer serieus en ondanks dat we formeel nog niet bij DNB zijn geregistreerd, hebben we een fors complianceprogamma met tools en procedures om witwassen en terrorismefinanciering aan te pakken.”

Binance zegt van plan te zijn zich bij toezichthouders in de hele wereld te registreren. Daarnaast wil het bedrijf fysieke kantoren openen in verschillende landen. Ook neemt het platform compliance-experts in dienst om de problemen op te lossen. Inmiddels werd daartoe Greg Monahan aangenomen, een voormalig witwasonderzoeker bij de Amerikaanse overheid.