Hoe ziet de toekomst van banken eruit?

30 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd

Platform en Tv-programma De Nieuwe Wereld en consultancybureau Innopay hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar de toekomst van het financiële systeem en de rol die de verschillende partijen – onder meer banken, fintechs en bigtechs – daarin zullen innemen. Hoe ziet de toekomst van banken eruit?

In een uitzending van de Nieuwe Wereld gaan filosoof Ad Verbrugge – een van de initiatiefnemers achter het platform, samen met journalist Paul van Liempt, en David van Overbeek – in gesprek met enkele experts uit de financiële sector over de toekomst van banken. Hoe gaat deze veranderen, waarom, welke impact heeft dit op de dienstverlening, en welke rol kunnen banken pakken in de nieuwe data economie?

Genodigde gasten in de uitzending waren Nico Strauss (Tribe Lead B2B Services bij Rabobank), Coen ter Wal (Policy Advisor bij De Nederlandsche Bank) en Mounaim Cortet (Senior Manager bij Innopay). Eén van de centrale vragen waar banken voor staan is hoe zij relevant kunnen blijven voor de toekomst. De onderzoekers concluderen dat wanneer banken op een duurzame manier weten om te gaan met de data van hun klanten, ze het in hen gestelde vertrouwen verder kunnen uitbouwen.

Omgang met data

Banken zitten op bergen aan data van consumenten, waarbij het grootste gedeelte van deze gegevens veelal ook gevoelige informatie betreft. Van belang is dat zij hun klanten het vertrouwen bieden dat zij zorgvuldig met hun data omspringen en kunnen overbrengen dat zij ethische principes hoog in het vaandel hebben staan.

Vertrouwen herwinnen van klanten

Een andere belangrijke vraag die banken zich dienen te stellen is hoe zij – volgend op verschillende dataschandalen in de afgelopen jaren – het vertrouwen van de consument kunnen herwinnen. Volgens diverse onderzoeken kunnen banken nog flinke stappen zetten in het centraal stellen en beter bedienen van de klant. Ook de maatschappelijke rol van banken komt vandaag de dag steeds meer onder een vergrootglas te liggen. In de uitzending bespreken de experts hoe banken hiermee kunnen omgaan.

Concurrentiepositie

Bovendien komt de concurrentiepositie van banken aan bod. Banken krijgen te maken met steeds meer concurrentie vanuit verschillende hoeken van het financiële landschap. Innovatieve startups proberen zich te nestelen in uiteenlopende niche segmenten, grote bigtechs proberen de dataleiders in de markt te worden, terwijl andere financiële instellingen belangrijke marktsegmenten betreden, zoals de krediet- en hypotheekmarkt.

Hoe kunnen banken concurrerend blijven? Bekijk de uitzending.

De uitzending over de veranderende rol van banken maakt deel uit van een serie thema-uitzendingen over Digitale Duurzaamheid van De Nieuwe Wereld en Innopay.