Innopay zet drie belangrijke API-ontwikkelingen op een rij

12 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau Innopay heeft de nieuwste editie van zijn Open Banking Monitor gepubliceerd. Het rapport belicht de laatste trends en veranderingen in het “snel evoluerende landschap” van API-producten. Mounaim Cortet, Innopay-Director en hoofdauteur van het rapport, zet drie belangrijke bevindingen van het onderzoek uiteen.

Banken raken ‘API-volwassen’

De belangrijkste conclusie is wellicht dat banken ten opzichte van vorig jaar 17% meer API’s (Application Programming Interfaces) aanbieden. Deze toename houdt in dat de door banken aangeboden API’s nu een breder scala van veelgebruikte bankfunctionaliteiten bestrijken.

Bovenaan de lijst qua populairste API-thema’s staan nog steeds ‘account information’ (voor verschillende soorten rekeningen), ‘payment initiation’ (voor verschillende betaalmethodes) en ‘payment management’ (voor verschillende door de gebruiker geïnitieerde betalingsacties). Deze worden gevolgd door een aanzienlijk toegenomen aantal API’s met betrekking tot klantinformatie (die het gecontroleerd delen van specifieke klantdata mogelijk maken).

Open Banking Monitor 2021

Tevens zijn er afgelopen jaar diverse corporate API’s op de markt gekomen die de efficiëntie en de klantervaring bij internetbankieren hebben verbeterd, bijvoorbeeld met behulp van API’s die financieringsgaranties en realtime cashpooling mogelijk maken.

Ervaring API-ontwikkelaars neemt toe

Het onderzoek laat tevens zien dat de ervaring van API-ontwikkelaars met 11% is toegenomen, waardoor de lat voor de gehele branche steeds hoger wordt gelegd. Volgens Cortet wordt deze ervaringsboost aangedreven door drie belangrijke thema’s:

Community Development: Banken investeren 22% meer in het ontwikkelen van een API-community landschap met behulp van artikelen, blogs, evenementen of partnershipprogramma’s. Deze toename toont volgens Cortet aan dat banken steeds meer het belang inzien van een open banking-gemeenschap die een verdere innovatie van de markt stimuleert.

Developer Usability: De gebruikersvriendelijkheid voor ontwikkelaars is met 21% toegenomen. Geoptimaliseerde ontwikkelingstools zoals dynamische ‘sandbox-functionaliteiten’ (geïsoleerde testomgevingen), gedetailleerde handleidingen en uitgebreidere functies voor ‘applicatie- en credentialmanagement’ zijn daar verantwoordelijk voor.

API Documentation: Functies – zoals API Business context – die de algehele leesbaarheid van API documentatie en gerelateerde content bevorderen zijn met 3% toegenomen.

Midden-Oosterse banken voeren de API-druk op

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat meerdere banken in het Midden-Oosten de afgelopen twee jaar een positie hebben weten te veroveren in Innopay’s Open Banking Monitor. “AKBank, Arab Bank, IsBank, KuveytTürk, Albaraka en VakifBank hebben hun open banking proposities snel gelanceerd en verder ontwikkeld”, besluit Cortet.