Deze banken lopen voorop in open banking
Welke banken lopen voorop op het gebied van open banking? In een nieuwe benchmark van Innopay komen BBVA, Deutsche Bank, de Nationale Bank van Griekenland, DBS en het Nederlandse bunq naar voren als de wereldwijde koplopers.
Open banking biedt een blik op de toekomst van bankieren. Met open banking geven bankconsumenten externe dienstverleners toegang tot hun persoonlijke financiële gegevens. Deze derde partijen – vaak fintech-startups die slimme oplossingen bieden – krijgen veilig en in realtime toegang tot bankgegevens met behulp van unieke codes die bekendstaan als Application Programming Interfaces (API’s).
Open banking biedt consumenten en dienstverleners diverse voordelen. Consumenten kunnen de apps gebruiken om verschillende rekeningen te beheren en te monitoren, terwijl bankinstellingen en derde partijen transactiegegevens kunnen gebruiken om diensten en marketing af te stemmen op de individuele consument.
Het in Amsterdam gevestigde adviesbureau Innopay is gespecialiseerd in digitale transacties, en daarmee expert rond thema’s als digitale identiteit, gegevensuitwisseling en open banking. Gebruikmakend van deze unieke expertise, publiceert het bedrijf een halfjaarlijkse monitor over best practices in het wereldwijde open banking-landschap.
Wereldwijd zijn tussen banken grote verschillen zichtbaar in hun volwassenheid op het gebied van open bankieren. Velen bevinden zich nog in de prille fase van het bieden van toegang tot developer tools en vlotte toegang tot API’s, terwijl anderen erin zijn geslaagd een alomvattende langetermijnstrategie te ontwikkelen.
Op basis van hun vooruitgang en capaciteit in open banking verdeelt Innopay wereldwijde banken over vier kwadranten: (1) Starters in opening up, (2) Innovators in functionality, (3) Leaders in experience en (4) Masters in openness. Dat open banking nog altijd in de kinderschoenen staat, blijkt wel uit het feit dat de meeste banken binnen de categorie starters vallen.
Dat gezegd hebbende, boekt een aantal banken over de hele wereld wel degelijk enorme vooruitgang op verschillende aspecten van het open banking-ecosysteem. Velen ontwikkelen een uitgebreide API-catalogus die een breed scala aan functionaliteiten mogelijk maakt. Leiders op dit gebied zijn de in Singapore gevestigde OCBC Bank, gevolgd door DBS en ICICI Bank.
Anderen hebben een grote stapel API-documentatie verzameld die informatie geeft over de werking en toepassingen van API’s. De Amerikaanse Capital One-bank loopt hierin voorop, gevolgd door ABN AMRO en Deutsche Bank. Volgens de onderzoekers blijken sommige banken uit te blinken in het ontwikkelen van een wijd open bankgemeenschap, waarbij ze tegelijkertijd een band opbouwen met de partijen daarbinnen. Ook op dit gebied staat Deutsche Bank in de top drie, achter bunq en voor BBVA.
Ten slotte belicht de benchmark een aantal banken die voor ontwikkelaars gemakkelijk te gebruiken zijn, dankzij een aantal tools die tot hun beschikking staan. De Nationale Bank van Griekenland kwam als beste uit de bus in deze categorie, gevolgd door Nordea en bunq.
Banken in Europa en over de hele wereld verbeteren dus verschillende schakels in de waardeketen van open banking. Volgens de Innopay is dit een cruciale volgende stap voor de wereldwijde banksector, waarin spelers de komende jaren moeten zien te navigeren door een zeer uitdagend en ontwrichtend financieel landschap.
“In onze optiek zullen banken met de juiste open banking-strategie geloofwaardigheid kweken en voet aan de grond krijgen in de data-economie, wat zal dienen als een springplank naar relevantie in de toekomst en nieuwe businessmodellen”, aldus Mounaim Cortet, Senior Manager bij Innopay en medeauteur van de Open Banking Monitor.