Financiële wereld van open-banking wederom volwassener

04 juli 2022 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijd blijven banken investeren in hun open banking-capaciteiten, zowel in de functionaliteiten als hun ontwikkelingsvolwassenheid. Dat blijkt Innopay’s Open Banking Monitor 2022.

De fintech volgt middels zijn Open Banking Monitor de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van open banking – een systeem waarbij banken hun data en infrastructuur met betrekking tot consumentenbankeren openstellen voor derden, zoals fintechs, bigtechs en gespecialiseerde financiële dienstverleners. Uiteraard moet de consument wel toestemming geven voor het delen van hun data.

Door de interoperabiliteit en uitwisseling van gegevens te bevorderen kan open banking zorgen voor meer innovatie en een betere klantervaring in de bankensector stimuleren. Cashbacks, digitale huishoudboekjes of buy-now-pay-later-betaalproducten zijn allen nieuwe financiële diensten en producten die ‘uit de koker zijn gerold’ van open banking.

Innopay - Open Banking Monitor

Mainstream

De afgelopen jaren is de volwassenheid van open banking sterk toegenomen. De nieuwste editie van Innopay’s benchmark laat zien dat de volwassenheid ook dit jaar is verbeterd. “Bestaande spelers in de financiële sector schroeven hun inspanningen op en bieden interessante open banking product-proposities. Ondertussen betreden nieuwe banken het speelveld”, legt Mounaim Cortet (Head of DACH bij Innopay) uit.

“Zowel het aantal API’s dat banken aanbieden als de verscheidenheid aan gemeenschappelijke bankfunctionaliteiten is toegenomen” vervolgt Cortet. Hij ziet de adoptie van open banking toenemen op gebieden als transaction banking, waaronder trade finance, elektronisch bank accountmanagement en realtime cash pooling.

“Banken investeren in hun open banking communities, breiden hun IT-vaardigheden en -templates uit en werken eraan om API’s meer mainstream te maken in hun ontwikkelingsprocessen.”

Masters

Innopay beoordeelde in zijn Open Banking Monitor meer dan vijftig banken op hun open banking-capaciteiten. Hieruit komen verschillende ‘masters’ en ‘starters’ in het financiële landschap bovendrijven.

INNOPAY - END STATE VIEW ON BAAS CAPABILITIES

Deutsche Bank, The National Bank of Greece en Nordea behoren tot de meest geavanceerde spelers, gekeken naar hun ontwikkelingscapaciteiten, terwijl OCBC Bank en ICICI Bank bovenaan de benchmark staan door hun rijke aanbod van open banking-functionaliteiten.

Kijkend hoe koplopers in het veld zich van hun concurrenten onderscheiden, geeft Cortet aan dat banken die (meer) duurzame waarde willen creëren met open bankieren zich zullen moeten focussen op het goed inrichten van de volgende zeven belangrijke bouwstenen.

Daarnaast zullen de banken en andere partijen betrokken bij open banking duidelijke keuzes moeten maken aangaande wat ze wel doen of laten, legt Cortet uit. “Nu bedrijven steeds meer financiële diensten in hun aanbod integreren, moeten financiële instellingen beslissen welke rol ze in de ecosystemen van open banking willen spelen.”