Buddy Payments zet samenwerking BS&F in om bereik te vergroten

17 mei 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

De inflatie neemt toe: stroom, gas en voedsel zijn de afgelopen periode flink duurder geworden. Voor steeds meer Nederlanders wordt het lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Gemeenten zetten vol in op ondersteuning en tegemoetkoming maar het bereiken van deze kwetsbare bevolkingsgroep blijft een lastige uitdaging. Om gemeenten hierin te ondersteunen slaat Buddy Payment de handen ineen met BS&F om dit jaar ten minste 10.000 inwoners te bereiken voor gratis ondersteuning bij hun geldzaken.

De app van de fintech – Buddy App – is gekoppeld met de bankrekening van een persoon en zet automatisch de vaste lasten apart zodat er niet te veel wordt uitgegeven. De Buddy App wordt – mede dankzij een investeringsronde waarin €2 miljoen werd opgehaald – al door meerdere gemeenten ingezet om inwoners te ondersteunen met hun geldzaken. Met het geboden inzicht betalen gebruikers hun vaste lasten beter en houden zij meer geld over.

Camiel Kuiper - Directeur van Buddy Payment én tevens één van de sprekers van de Open Finance-podcast - is enthousiast over de samenwerking. “Er staat een technisch goedwerkend product dat voldoet aan de hoogste standaarden maar het blijft een uitdaging om inwoners met geldzorgen te bereiken. Met BS&F kunnen we deze schaalsprong wel gaan maken.”

Buddy Payments zet samenwerking BS&F in om bereik te vergroten

Toevoeging van portfolio

BS&F ondersteunt namelijk via Gezondverzekerd.nl – een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen – al meer dan driehonderd gemeenten om kwetsbare inwoners fysiek, mentaal en financieel gezond te houden. Daarnaast biedt de organisatie een Stadspas aan met andere gemeentelijke regeling, zoals korting bij een bibliotheek, waar meer dan 500.000 inwoners financieel mee worden geholpen.

“Door de Buddy App toe te voegen aan ons productportfolio kunnen kwetsbare inwoners straks ook kiezen voor ondersteuning bij hun geldzaken”, legt BS&F-directeur Maarten Werksma uit. “We creëren hiermee een totaal oplossing om echt het verschil te kunnen maken op het gebied van bestaanszekerheid.”

10.000 gratis apps

Inwoners die via Gezondverzekerd.nl een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag doen, wordt de app aangeboden. “Zo krijgen ze niet alleen direct een financiële compensatie voor de gestegen energiekosten, maar ook blijvende ondersteuning bij hun geldzaken”, aldus de fintech.  Mensen met een stadspas, energiecontract of Gemeentepolis kunnen ook van de app gebruikmaken. Tot slot kunnen gemeenten de techniek ook als wapen inzetten binnen schuldhulpverlening of budgetcoaching.

Om een vliegende start te realiseren investeren zowel Buddy Payment als BS&L in 10.000 app-licenties die dit jaar gratis worden aangeboden. Een mooie start, maar er is nog veel werk aan de winkel. Al met al zijn er in Nederland zo’n twee miljoen huishoudens met een laag inkomen. De nieuwbakken partners verwachten met hun “totaaloplossing” hun gezamenlijke bereik in samenwerking met gemeenten verder te kunnen vergroten.