Nieuwe investeringsronde maakt landelijke uitrol Buddy App mogelijk

31 januari 2022 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Buddy Payment heeft in een nieuwe investeringsronde twee miljoen euro opgehaald. Gemeenten gebruiken de Buddy App – een bankierenplatform ontwikkeld om Nederlanders te coachen op hun geldzaken – als schaalbaar preventiemiddel in de strijd tegen het groeiende schuldenprobleem. De fintech wil de kapitaalinjectie gebruiken om de app landelijk op te schalen.

Nederland telt zo’n twee miljoen huishoudens met een risico op toenemende schulden en zo’n 600.000 huishoudens met problematische schulden. Slechts één op de drie huishoudens met problematische schulden zit in een schuldhulpverleningstraject van de gemeente. Om een grotere groep te kunnen ondersteunen met hun geldzaken werken tientallen gemeenten – waaronder Rotterdam, Amsterdam en Den Haag – met het platform.  

Investering, lening en subsidie

Het Social Impact Fonds Rotterdam heeft zich voor deze kapitaalronde met €500.000 aangesloten bij de tweede investering van groep een informal investors (ontstaan bij de eerste kapitaalronde). “Wij zijn een Rotterdams georiënteerd fonds en de problematiek rondom schulden in de stad is groot”, legt Bart Meijs (Managing Director van het Social Impact Fonds Rotterdam) uit. “Het Buddy-team heeft bewezen dat ze een effectief product kunnen ontwikkelen en een grote groep gemeenten kunnen binden.”

Anneke Wieling, Jaap Gerkes, Owen Strijland, Ralph Oudshoorn, Han Jetten en Camiel Kuiper

Naast de investering van het Rotterdamse fonds heeft ook de Rabobank een lening verschaft van €500.000. Het bedrag is een aanvulling op een eerdere lening die door de Rabobank Foundation is uitgegeven aan de fintech. Tot slot heeft het regionale investeringsfonds UNIIQ een eerder lening geconverteerd en treedt daarmee toe als aandeelhouder.

Landelijke uitrol

De Buddy App maakt gebruik van de mogelijkheden van PSD2 zodat dagelijkse bankzaken gecombineerd kunnen worden met budgetcoaching op maat. De kern van de app zijn de algoritmes voor het inzichtelijk maken en apart zetten van de lasten. Gebruikers ontvangen vervolgens een stabiel maandbudget om van te leven. Daarbij wordt er voor gebruikers automatisch gespaard en ontvangen zij coaching middels budgetmeldingen en tips voor het verbeteren van de financiële situatie.

In 2020 won de app een aanbesteding waarbij 93 gemeenten zijn aangesloten. Het is de bedoeling dat de nieuwe kapitaalinjectie wordt gebruikt om de uitrol naar deze gemeenten te financieren en grotere gebruikersaantallen te bereiken.

Camiel Kuiper, directeur van Buddy Payment, legt uit dat de investering hen de ruimte geeft om de volledige focus te kunnen leggen op de landelijke uitrol van het platform. “Het gaat om investeerders die passen bij het maatschappelijke karakter van de onderneming en die een sterk netwerk hebben in het publiek- en maatschappelijk domein.”