Enigma Consulting viert tweede succesvolle vergunningsaanvraag met fintech Buddy Payment

10 augustus 2021 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Als een van de eerste partijen in Nederland stortte kersverse startup Buddy Payment zich in 2018 op het verkrijgen van een AISP-vergunning van De Nederlandsche Bank. Het vergunningentraject duurde lang en was vol hobbels maar legde de basis voor het succesvolle Buddy-concept voor de digitalisering van schuldhulpverlening. Drie jaar later ontvangt de FinTech ook haar PISP-vergunning om betalingen te kunnen initiëren.

Buddy Payment is een Rotterdamse FinTech die zich met PSD2-technologie richt op oplossingen binnen het domein armoede en schulden. De Buddy App biedt digitale ondersteuning voor kwetsbare inwoners om hun financiële situatie stabiel te houden en geen problematische schuld op te bouwen. De App geeft gepersonaliseerd inzicht en overzicht, interpreteert deze tot hapklare adviezen en voert ook ontzorgende handelingen uit. Hiermee maakt Buddy de kostbare hulp van fysieke budgetcoaches en bewindvoerders betaalbaar en daardoor beschikbaar voor een grote groep hulpbehoevenden. 

Inmiddels hebben 15 grote gemeenten en zorginstellingen gekozen om de Buddy App in te zetten. Daarnaast heeft Buddy een Europese aanbesteding gewonnen om voor 89 gemeenten kwetsbare inwoners te begeleiden en te ontzorgen met de Buddy App.

Enigma Consulting viert tweede succesvolle vergunningsaanvraag met fintech Buddy Payment

‘’Naast het geven van prioriteit aan de betaling van vaste kosten, gebruiken we de toegang tot de betalingsgegevens om de inkomsten te schatten. Op basis hiervan beoordeelt het systeem of iemand recht heeft op toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang. Een kleine inkomensstijging leidt er soms toe dat iemand net boven een bepaalde grens valt en het recht op de uitkering verliest. Wie te laat komt, kan in ernstige financiële moeilijkheden komen,’’ aldus Buddy Payment-COO Ralph Oudshoorn COO.

Automatisch budgetteren en sparen

De AISP vergunning stelt Buddy in staat om de rekeninginformatie van een Buddy gebruiker op automatische basis in te kunnen zien. Met deze informatie wordt de gebruiker geholpen om financieel stabiel te blijven, om aanspraak te maken op toeslagen of regelingen en te voorkomen dat te hoge toeslagen worden uitbetaald. Met de PISP vergunning kan Buddy nu ook betalingen gaan initiëren. Hiermee worden functionaliteiten ontwikkeld zoals automatisch sparen, budgetteren op twee rekeningen en kan Buddy ook automatisch rekeningen gaan voldoen.

Gedurende beide vergunningaanvragen werd Buddy ondersteund door Maarten van Denzen, Senior Legal Consultant bij Enigma Consulting.

Maarten: “Buddy was één van de eerste partijen die in Nederland een PSD2-licentie aanvroeg en verkreeg. Destijds ondervonden we al dat het niet eenvoudig is om een ​​betalingsinstelling te worden, vooral voor een kleine startup zonder bancaire connecties, bestuurd door millennials. Echter, de proactieve samenwerking met gemotiveerde mensen van Buddy en tegelijkertijd DNB op één lijn houden, heeft aangetoond dat echt alles mogelijk is. De bestaande vergunning vormde een goede basis, die we met een samengesteld team van Buddy en Enigma relatief eenvoudig konden uitbreiden. Ik kijk er naar uit om vanuit de rol als Risk & Compliance Officer de nieuwe betaaldiensten naar de markt te brengen. ”

Ralph Oudshoorn is zeer tevreden over de samenwerking met Enigma. ‘’Enigma heeft veel ervaring met dit soort aanvraagtrajecten en dat is prettig werken. Met name deze tweede aanvraag is erg soepel verlopen’’.