Rabobank investeert in verduurzamingsadviesbureau Sustainables

07 juli 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Rabobank heeft een meerderheidsbelang verworven in The Sustainables, een verduurzamingsadviesbureau voor de woningmarkt. Via moderne technologie meet het bedrijf op afstand vastgoed in en geeft nadien adviezen over efficiënte maatregelen die eigenaren kunnen nemen. Particuliere klanten kunnen hiervoor terecht bij HomeQgo, een ander etiketje van The Sustainables. Rabobank wil verder investeren in deze technologieën en op die manier bijdragen aan de nationale energietransitie.

Rabobank is de laatste tijd actief bezig met het onderwerp duurzaamheid in relatie tot (particulier) vastgoed. De coöperatieve bank stond mede aan de basis van de ontwikkeling van de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen eerder dit jaar. Niet veel later meldde de bank dat verduurzaming een vast onderdeel wordt van het klantadviesrapport. Die ontwikkeling gaat nu nog een stapje verder met de overname van The Sustainables/HomeQgo. 

Het op afstand inmeten van een woning wordt vanaf september een vast onderdeel van het advies dat consumenten, die zich oriënteren op een hypotheek bij Rabobank, krijgen. Dit inmeten gebeurt via moderne technologie, waarmee een 3D-woningmodel gecreëerd wordt. Het is een beetje te vergelijken met wat men in de bouwsector BIM (bouwwerkinformatiemodel) noemt, een gedetailleerde digitale reconstructie van een bouwwerk. Rabobank wil de voortgang van deze technologie met behulp van investeringen een extra zet in de rug geven. 

Het kopen van een woning is volgens Rabobank één van de beste momenten om na te gaan denken over verduurzaming, ondanks de stress die een koopproces al met zich meenement. “Je bent immers al bezig met je hypotheek en kan maatregelen combineren met andere verbouwingen, waardoor je kosten bespaart”, aldus Huib de Mulder, directeur Wonen bij Rabobank. 

Eenvoudig en concreet

“Door deze overname kunnen we woningbezitters het gemak bieden van online eenvoudige en concrete advisering via één partij, HomeQgo. Zij helpt de belangrijkste vragen rond verduurzaming te beantwoorden. Wat kost het mij, wat levert het me op? En wie kan me verder helpen? Met The Sustainables hebben we belangrijke functionaliteit in handen. Die willen we voor alle huizenbezitters inzetten om zodoende de impact op de verduurzaming van Nederland te vergroten. Dat past bij ons als coöperatieve bank.”

Rabobank heeft in Nederland zo’n één miljoen hypotheekklanten. Een stapje vooruit per hypotheek betekent bij elkaar opgeteld dus al snel een aanzienlijk verschil. Het streven van Rabobank is een gemiddeld energielabel B voor de hele hypotheekportefeuille in 2025. Dat betekent volgens de bank dat 50.000 klanten minimaal twee labelstappen omhoog moeten zetten. Deze investering moet daaraan bijdragen. 

De naam van The Sustainables blijft zoals hij is, ondanks de de facto overname door Rabobank. Oprichter en directeur Paul van den Hout blijft bovendien gewoon in functie. Hij laat optekenen: “Met deze stap kunnen we onze ontwikkelsnelheid verhogen en belangrijke schakels zoals betalingen en financiering aan onze platformen toevoegen. Deze toevoegingen maken we ook beschikbaar voor de bestaande gebruikers van onze platformen. Hiermee maken we het voor een nog grotere groep consumenten makkelijker om de stap naar een duurzame woning te zetten.”