Triodos lanceert nieuwe rekentool voor meten energiebesparing

25 juni 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Triodos Bank presenteert samen met software-ontwikkelaar Figlo een nieuwe rekenhulp voor de opbrengsten van energiebesparende maatregelen. Consumenten krijgen zodoende nauwkeurig inzicht in het effect van specifieke investeringen op de maandelijkse lasten. De Energiebespaartool wordt na een volgende update ook beschikbaar voor andere partijen.

In navolging van onder meer Rabobank zet ook Triodos Bank nieuwe stappen met betrekking tot het integreren van duurzaamheid binnen adviesgesprekken. De bank uit Zeist lanceert een nieuwe toepassing genaamd Energiebespaartool, die richting klanten inzichtelijk maakt wat hun investeringen in duurzaamheidsmaatregelen opleveren. 

Meer inzicht

De Energiebespaartool berekent het effect van onder andere (extra) rentelasten die ontstaan door financiering, de afschrijving op bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepomp en de te verwachten kostenbesparing door lager energieverbruik. Want hoewel een deel van de mensen hun huis verduurzaamt vanuit een innerlijke motivatie, wordt een veel groter deel van de mensen gedreven door financieel voordeel. En als dat dan ook nog duurzamer is, is het twee vliegen in één klap. De rekentool is overigens beschikbaar voor zowel starters, doorstromers als oversluiters.

“Duurzaamheidsmaatregelen vormen al jaren een vast onderdeel van ons adviesgesprek en -rapport bij het afsluiten van een hypotheek”, zegt Jeroen Pels, Directeur Private Banking & Hypotheken van Triodos Bank. “Door het nu ook te integreren in de programmatuur, zowel aan de voorkant als aan de advieskant, zetten we met onze partners Figlo en Yellowtail een volgende stap.” Waar Figlo namelijk de software ontwikkelt, verzorgt Yellowtail de online klantreis van de Energiebespaartool.

Positieve verandering

Triodos is niet van plan de nieuwe tool alleen voor zichzelf te houden. Overeenkomstig de eigen waarden wil de bank deze juist ook aan andere partijen beschikbaar stellen, omdat verduurzaming alleen een succes wordt als het breed wordt aangevlogen. 

“Wij laten spaargeld werken aan positieve verandering. Een belangrijk onderdeel daarvan is het verduurzamen van woningen”, zegt Jeroen Pels. Hij wijst erop dat huiseigenaren daar financieel baat bij hebben. “Niet alleen door een lagere rente, maar ook omdat de kachel een graadje lager kan en het huis in waarde zal stijgen. De tool geeft klanten en adviseurs direct inzicht in het voordeel. De energielasten zijn wat ons betreft dusdanig verbonden aan de woning dat dit altijd integraal onderdeel zou moeten uitmaken van verantwoord hypotheekadvies.”