Banken verlagen rente op rood staan na oproep minister Hoekstra

06 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Diverse Nederlandse banken hebben in de afgelopen dagen de rente op rood staan, om . Rabobank kwam vrijdag al in beweging met een verlaging van 12,9% naar 9,9%. ABN AMRO, ING en SNS volgden. 

Minister Hoekstra van Financiën heeft banken opgeroepen de rente op rood staan te verlegen tijdens de coronacrisis. De meeste rentes liggen standaard tussen de 11% en 13% en dat kan wel wat minder in deze tijd vindt de bewindvoerder, temeer omdat spaarders niet of nauwelijks rente ontvangen op hun tegoed. De maatregel moet weer een klein schakeltje vormen in de ketting van oplossingen en tegemoetkomingen voor Nederlanders die in financiële problemen dreigen te komen. 

De rente op rood staan is voor banken een bijzonder efficiënte bron van inkomsten, die erg weinig moeite kost. Het merendeel van de Nederlanders zal diverse malen per jaar rood staan, of zelfs standaard per maand. Rabobank verlaagde afgelopen vrijdag de rente op rood staan op de betaalrekening van 12,9% naar 9,9%. Die stap kon rekenen op lof van Hoekstra: “Dat gaat ongeveer om een kwart.” 

ABN AMRO hanteerde reeds 9,9% rente voor uitsluitend de rekening waarop iemands salaris binnenkomt. Voor andere rekeningen gold 12,9%. Dat verschil verdwijnt want het percentage wordt voor alle rekeningen naar 9,9% verlaagd. ING verlaagt de rente eveneens naar 9,9%, volgens een woordvoerster op korte termijn. Er zijn namelijk wat aanpassingen nodig in het systeem die tijd vergen. SNS verlaagt de rente op rood staan van 11% naar 9%. 

Andere tijden

Maar hoe zit het dan met de zorgplicht van banken? Moedigen ze met deze stap consumenten niet aan om juist meer schulden te maken, nu dat goedkoper wordt? Die vraag leeft ook bij Hoekstra. “Natuurlijk ben ik ervoor dat mensen redelijke percentages betalen voor rood staan en niet meer dan dat. Maar ik vind het ook belangrijk dat banken en kredietverstrekkers ervoor waken dat mensen zich niet te makkelijk in de schulden steken met lage tarieven. Maar nu leven we wel in een andere tijd.”