NIBC investeert in Nederlandse fintech Floryn

13 december 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

NIBC is onderdeel van een consortium dat €60 miljoen investeert in de Nederlandse fintech-onderneming Floryn. Het bedrijf verstrekt online krediet aan het midden- en kleinbedrijf. De investeringen zijn bedoeld om verder op te schalen, zowel in aantal klanten als in de grootte ervan. Floryn mikt op een verdrievoudiging in omvang volgend jaar. 

Al enige tijd heerst het idee dat fintech en de gevestigde orde niet per se vijanden hoeven te zijn. In het ideale scenario versterken ze elkaar, waarbij fintechs profiteren van het kapitaal en het netwerk van grote banken en anderzijds banken profiteren van het binnenhalen van innovatieve oplossingen. NIBC en Floryn hebben elkaar gevonden in dit ecosysteem, waarbij eerstgenoemde deel uitmaakt van een consortium dat €60 miljoen steekt in Floryn.  

Alternatief voor banken

Floryn voorziet Nederlandse mkb-bedrijven van krediet. Mogelijk dat men het bedrijf nog kent van de naam waaronder het opgericht werd in 2016, InvoiceFinance. Sindsdien is het bedrijf gestaag gegroeid en heeft het inmiddels zo’n 50 medewerkers in dienst. Floryn richt zich op het segment van leningen tot €2 miljoen, waar het zichzelf presenteert als alternatief voor banken. 

Maar wat maakt Floryn nu tech? Het bedrijf ontving afgelopen kwartaal naar eigen zeggen meer dan 4.600 kredietaanvragen. Een stevig aantal voor de hoeveelheid personeel die Floryn in dienst heeft. Voor een goede beoordeling maakt het bedrijf gebruik van moderne technologie, waaronder data-analyse en machine learning, om bankafschriften en andere parameters te beoordelen op het risico dat zij vormen. Deze manier van beoordeling zou niet alleen snel, maar ook secuur zijn. 

Technologie gedreven aanpak

“Floryn heeft in korte tijd een sterke positie opgebouwd als alternatief voor de banken in het segment tot 2 miljoen euro krediet, waarbij een goede klantervaring en service een belangrijke rol hebben gespeeld”, aldus Sven van der Biezen, CEO van Floryn. “Deze financiering geeft ons de mogelijkheid om meer mkb’ers te helpen met het realiseren van hun ambities en verdere groei.”

Volgens NIBC is er in de mkb-markt een toenemende vraag naar alternatieve financiering, ironisch genoeg omdat banken zelf een enigszins terugtrekkende beweging lijken te maken. Hoe dan ook, Jeroen Conijn, hoofd FinTech and Structured Finance van NIBC, laat optekenen: “NIBC zoekt voortdurend naar mogelijkheden om een relatie aan te gaan met fintechbedrijven die een onderscheidende bijdrage leveren aan het financiële ecosysteem. We zijn dan ook erg blij met de komst van Floryn als klant, een innovatieve partij die goed aansluit bij de kernwaarden van NIBC op het gebied van ondernemerschap. Zij hebben ons overtuigd met hun door technologie gedreven aanpak.”