Banken voorzichtiger in financiering midden- en kleinbedrijf

17 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Ondernemers in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf ontvangen in 16% van de gevallen minder vaak een banklening in vergelijking met mkb’ers uit andere Europese landen. Daarnaast worden aanvragen voor krediet in Nederland het vaakst afgewezen van Europa, zo stelt het Centraal Planbureau. Een veelvoorkomende reden van deze afname is de huidige machtspositie van banken op de Nederlandse kredietmarkt.

Tegenwoordig is het voor banken relatief eenvoudig een lening aan te bieden met een hoge rente. Zo betaalt een Nederlandse ondernemer van een midden- of kleinbedrijf voor een lening van €1 miljoen en een looptijd van 1 tot 5 jaar een rente van tussen de 2% en 3%. In een land als Italië of Oostenrijk ligt dit percentage op slechts 1,5%, met dezelfde looptijd en gelijke hoogte van het leenbedrag.

Kleine en middelgrote ondernemingen vertegenwoordigen in 2019 zo’n 99% van het totaal aantal ondernemingen in de Europese Unie. De definitie van het mkb is van groot belang voor de toegang tot financiering en de actuele EU-programma's die specifiek op deze ondernemingen zijn gericht. Daarnaast is het mkb voor meer dan 60% van de totale Nederlandse bedrijfsomzet verantwoordelijk.

De houding van Nederlandse banken heeft ook een positieve kant. In Nederland komen relatief weinig probleemleningen en betaalachterstanden voor, in vergelijking met de rest van Europa. Het percentage mensen dat te maken heeft met een betalingsachterstand is dit jaar afgenomen van 6,6 procent naar 6,2 procent, zo meldt kredietregistratiebureau BKR. Het BKR noemt het positief dat afgezien van de groei van het aantal afgesloten kredieten, minder mensen betalingsachterstanden bezit.

Weg vrij voor anderen

Het feit dat de huidige mkb’ers door de houding van banken minder actief geld lenen bij de traditionele banken maakt de weg vrij voor kleine kredietverstrekkers in de markt. Zo zijn deze instanties op hun beurt weer vertegenwoordigd in populaire online vergelijkers die de voordeligste kredietverstrekkers aantonen. Door het vergelijken van leningen ontstaat meer inzicht in de looptijd en verschillende rentetarieven van kredietverstrekkers. Daarnaast bieden kredietverstrekkers ook het oversluiten van leningen aan als dienst. Een lening oversluiten houdt in dat meerdere leningen worden samengevoegd. Daarentegen betaal je slechts één bedrag per maand, met een voordeliger rentetarief dan het geval is bij twee verschillende leningen. Meer informatie over het vergelijken en oversluiten van krediet is vinden op vergelijkingsplatform Overstappen.nl.