Nationaal Pensioen Forum 2019: inspelen op een snel veranderende wereld

09 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Dinsdag 24 september organiseert kennis- en netwerkorganisatie IIR het Nationaal Pensioen Forum 2019. Tijdens dit ééndaagse congres gaan specialisten uit de sector met elkaar en met aanwezigen in gesprek over de onzekere toekomst van pensioenen. Wat is het toekomstperspectief en met welke marktverschuivingen moeten beleidsbepalers rekening houden?

Voor veel mensen is pensioen een ver-van-hun-bed show. Menig Nederlander spreekt op verjaardagen graag een woordje mee over de ontwikkeling van pensioenen, maar in de praktijk weten ze er weinig van. Dat geldt in het bijzonder voor jongere generaties. Ondanks de vele sombere verhalen beschikt Nederland nog steeds over één van de grootste pensioenreserves ter wereld. Men twijfelt echter over de bestendigheid van die reserves in verhouding met de huidige demografische ontwikkelingen. De lage rentestanden van de afgelopen jaren brengen extra zorgen mee. Het Nationaal Pensioen Forum van IIR geeft pensioenbestuurders, -uitvoerders en verzekeraars antwoorden en handvatten op weg naar een bijzonder onzekere toekomst. 

Het Nationaal Pensioen Forum - dat plaatsvindt bij Van der Valk Exclusief in Utrecht - volgt gedurende de dag een drietal hoofdlijnen. 

  • Hoogleraar economie Kees Goudswaard behandelt de actuele stand van zaken van de pensioenhervormingen. Hij bespreekt de consequenties van de afschaffing van de doorsneesystematiek en gaat in op de vraag hoe dreigend kortingen nu werkelijk zijn.
  • Hoe veranderen diverse marktverschuivingen de pensioensector? Daarbij is onder meer aandacht voor de verschuiving naar duurzaam beleggen
  • Henriëtte de Lange presenteert zich als nieuwe Ombudsman Pensioenen. Zij gaat nader in op het onderwerp ‘Een klachtenvrij pensioen, zo lukt dat’. 

Het Nationaal Pensioen Forum wordt mogelijk gemaakt door een uitgebreid aantal instellingen. Onder de partners bevinden zich onder meer Deloitte, Aegon Asset Management en BNP Paribas Asset Management. Vanzelfsprekend zijn ook vertegenwoordigers van een groot aantal pensioenfondsen uit verschillende sectoren aanwezig. 

Het Nationaal Pensioen Forum 2019 staat gepland voor dinsdag 24 september. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website van IIR. Daar is ook het volledige dagprogramma te vinden, inclusief een overzicht van de sprekers.