Rabobank biedt PSD2 API-koppeling voor delen rekeninginformatie

05 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Partijen met een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank kunnen sinds deze week via een API van Rabobank nieuwe diensten ontwikkelen voor consumenten. Een API voor het delen van rekeninginformatie is nu beschikbaar in de ontwikkelomgeving van de coöperatieve bank. Enigszins eufemistisch noemt Rabobank deze omgeving ook wel zijn eigen PSD2-winkel.

Europese beleidsmakers hebben PSD2 erdoor gedrukt om innovatie op de betaalmarkt te bevorderen, zodat consumenten meer gemak kunnen ervaren bij het regelen van financiële zaken. In essentie verplicht het banken om rekeninginformatie te delen met partijen die die data nodig hebben om nieuwe diensten te ontwikkelen. Niet zomaar elke partij natuurlijk, ze moeten zelf wel over een PSD2-vergunning beschikken. Bovendien moet een consument die van een dergelijke dienst gebruik maakt zelf eerst expliciet toestemming geven, de bank doet dat niet uit zichzelf.

Sandbox

De creatie van API’s* maakt dat de systemen van derde partijen een koppeling kunnen maken met die van - in dit geval - banken. Banken zijn inmiddels verplicht om dergelijke API’s te bieden, zodat ontwikkelaars ze kunnen gebruiken. Wat voor nieuwe dingen daaruit voortkomen kan erg verschillen. Van apps voor de financiële huishouding of beleggen met wisselgeld tot een slimme omgang met aanbiedingen of loyaliteitsprogramma’s. Rabobank biedt al enige tijd een ontwikkelomgeving, waar ontwikkelaars kunnen werken aan nieuwe toepassingen. In deze ‘Sandbox’ zijn zo’n 750 ontwikkelaars actief in de weer met proefdata.

Rabobank biedt PSD2 API-koppeling voor delen rekeninginformatie

Eind maart bood Rabobank een API voor betaalinitialisatiediensten. Naar eigen zeggen was het daarmee de eerste Nederlandse bank die dat deed. Nu komt daar een API voor het delen van rekeninginformatie bij, die weer voor andere doelen ingezet kan worden. De komende tijd zullen er gestaag nieuwe API’s verschijnen in de ‘Sandbox’ die ontwikkelaars kunnen gebruiken voor nieuwe soorten toepassingen. Rabobank geeft aan nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met andere financiële dienstverleners om innovatie een duw in de rug te geven.

“Een belangrijke stap voor Rabobank om nu de koppeling naar rekeninginformatie te delen”, aldus Michiel Kwaaitaal, bij Rabobank verantwoordelijk voor betalingsverkeer. “Wij zien graag dat andere financiële dienstverleners deze stap volgen, zodat wij onze klanten als zij dat willen meer overzicht, eenvoud en gemak kunnen bieden."

*API staat voor ‘application programming interfaces’. Vrij vertaald laten deze API’s computersystemen van verschillende partijen met elkaar communiceren, ze fungeren als een soort digitale tolk.