N26 opent nieuw technologiecentrum om geldstromen te monitoren

29 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

N26 is één van de banken in een lange stoet die op de vingers is getikt wegens onvoldoende toezicht op geldstromen. De online bank werd onlangs berispt door de Duitse toezichthouder Bafin. In reactie daarop opent N26 een nieuw beveiligins- en technologiecentrum. Niet in vestigingsland Duitsland, wel in Oostenrijk, het thuisland van de oprichters.

Toezichthouders eisen van financiële instellingen dat ze weten wat de herkomst en de bestemming is van geldstromen die via hun systemen lopen. In hoofdzaak is dit gericht op het voorkomen van twee zaken, te weten witwassen en financiering van terrorisme. Het is inmiddels een terugkerend thema aan het worden, maar banken spelen de rol van poortwachter voor het financiële systeem.

Interne controlemechanismen houden groei klanten niet bij

Dat het nauwgezet monitoren van alle geldstromen geen sinecure is bewijst de realiteit wel. Er zijn inmiddels weinig banken te vinden die niet beboet zijn, geschikt hebben of op de vingers getikt zijn vanwege het faciliteren van witwassen of het onvoldoende op orde hebben van interne monitoringsprocessen. Dat geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse banken. Recent was N26 om deze reden in het nieuws, de snelgroeiende Duitse ‘digital only’ bank en één van de paradepaardjes van de fintech-industrie. Toezichthouder Bafin stelde dat de groei in klanten en transacties van N26 sneller is gegaan dan de groei van interne controlemechanismen. Een verschijnsel dat bijvoorbeeld ook zichtbaar is bij concullega Revolut.

N26 opent nieuw technologiecentrum om geldstromen te monitoren

Naar aanleiding van de bevindingen van Bafin zou N26 verbetermaatregelen gaan nemen, aldus topman en mede-oprichter Valentin Stalf. Hoewel, topman... kijkend naar zijn leeftijd (33) en casual verschijning zou de term ‘topjongen’ haast ook nog wel kunnen. Een in het oog springende praktische maatregel is de opening van een nieuw beveiligings- en technologiecentrum in Wenen, de geboorteplaats van Stalf. N26 heeft de jacht naar specialisten reeds geopend en zoekt in het bijzonder naar software engineers, productmanagers en IT-specialisten.

Van 100 naar 300 man

Het is de bedoeling dat het nieuwe centrum dit najaar operationeel is. Op de middellange termijn schat N26 de bezetting op 100 man, wat op de langere termijn gaat oplopen tot 300. Dat is relatief veel, gezien de 350 medewerkers die N26 op dit moment heeft, verdeeld over het hoofdkantoor in Berlijn, Barcelona en New York. Naar verwachting zal dat aantal echter ook gaan toenemen, waardoor de verhouding mogelijk iets minder heftig wordt.

“Met onze nieuwe locatie in Wenen investeren in onze kracht als technologische voorloper”, licht Stalf toe. “Tegelijkertijd profileren we ons als één van de meest aantrekkelijke werkgevers in de Europese tech-sector.”