VI Company start met PGGM als eerste klant nieuw platform voor institutioneel vermogensbeheer

08 april 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Een samenwerking tussen pensioenuitvoerder PGGM en fintech-bedrijf VI Company leidt tot de lancering van een nieuw platform voor institutioneel vermogensbeheer. Doel van het platform (SaaS) genaamd Square Portfolio Management is de ondersteuning van portefeuillemanagers. Door processen in één omvattend systeem samen te brengen blijft er volgens VI Company meer tijd over voor analyse ten faveure van procesbeheer. Internationaal accountants- en advieskantoor KPMG ondersteunt dit initiatief en helpt met de verdere uitrol hiervan.

Square Portfolio Management is wat men zou kunnen noemen ‘het beste van drie werelden’. Elk van de deelnemende partijen brengt een deel kennis en expertise in dat complementair is aan de anderen. De fintech VI Company levert de IT-expertise en technisch domein kennis, pensioenuitvoerder PGGM levert kennis en ervaring op het gebied van portefeuillemanagement en KPMG levert brede sectorkennis. Via het Software-as-Service (SaaS) platform zijn of komen verschillende modules beschikbaar. Allocatie-management is de eerste module die beschikbaar is gekomen. VI Company streeft ernaar om andere modules als valuta- en rentehedge ook in co-creatie met marktpartijen te lanceren.

VI Company hoofdaanjager

Hoofdaanjager van het platform is dus VI Company. Waar die twee letters in Nederland veelal in verband worden gebracht met voetbalpraat (Voetbal International, Veronica Inside) gaat het in dit geval om een Rotterdams softwarebedrijf. De onderneming ontwikkelt en onderhoudt kernapplicaties voor onder meer internationaal opererende banken, exchanges en vermogensbeheerders.

VI Company, PGGM en KMPG starten nieuw platform voor institutioneel vermogensbeheer

Volgens de oprichters was er behoefte aan een veelomvattend alternatief voor in-house oplossingen, waar portefeuillemanagers in verschillende sectoren vaak gebruik van maken. “Square Portfolio Management is software die de gebruiker in staat stelt om klantportefeuilles dagelijks te monitoren, asset allocaties mee te managen en scenario’s te genereren”, zeggen Kees de Koning en Tim Oskam, oprichters en nog altijd eigenaren van VI Company. “Square kan in één keer de daarvoor bestemde losse in-house oplossingen vervangen.”

Een alternatief voor in-house systemen, dat betekent volgens VI Company niet dat bestaande systemen vervangen worden. Basis portefeuilledata en -administratie systemen worden complementair gebruikt. “Square Portfolio Management gebruikt bestaande portefeuilledata om scenario’s te genereren en impact op integrale klantportefeuilles weer te geven”, legt de Koning uit. “Ook wordt een audit trail gecreëerd waarin alle beslissingen en activiteiten worden vastgelegd.”

Antwoord op roep om innovatie

Ook KPMG stelt dat Square Portfolio Management een antwoord is op praktische kwesties. “De hele sector heeft te maken met dezelfde of vergelijkbare uitdagingen”, zegt Jeroen Ruepert, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor KPMG’s Asset Management adviesgroep. “Vaak gaat het om gebieden waarbij Nederland voorop loopt of sprake is van specifieke eisen vanuit toezicht. Voor het specifieke domein dat Square Portfolio Management afdekt, processen op het niveau van de klantportefeuille, geldt dit bij uitstek. Dit platform is een antwoord op de roep in de branche om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de hele sector ten goede komen.”