BNG Bank in 2018: energietransitie steunen met krediet en kennis

20 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Het jaar 2018 stond voor BNG Bank in het teken van een betrokken partner zijn voor een duurzamer Nederland. De bank voor algemeen nut verleende fors meer krediet aan woningbouw en verduurzaming van vastgoed, alsmede duurzame energieprojecten als windmolenpark Borsele III/IV. De jaarwinst van BNG Bank komt uit €337 miljoen.

Het is de tijd van het jaar dat stuk voor stuk de jaarresultaten van banken binnendruppelen. Zo ook die van BNG Bank. Gemeten in omvang is BNG Bank de vierde bank van Nederland, achter de grote drie. BNG Bank dient vooral als voordelige en betrouwbare kredietverstrekker voor maatschappelijke projecten. De bank heeft inmiddels €11,6 miljard aan langlopende kredieten uitstaan. Een snelle blik op meer cijfers van BNG Bank in 2018.

  • De netto jaarwinst over 2018 bedraagt €337 miljoen, tegenover €393 miljoen in 2017.
  • BNG Bank ziet de CET1-ratio toenemen naar 32%.
  • Het renteresultaat over 2018 komt uit €434 miljoen, nagenoeg gelijk aan 2017.
  • BNG Bank stelt een dividendbedrag van €159 miljoen, wat neerkomt op een pay-out van 50%.
  • Een bedrag van €18,4 miljard is opgenomen om de toenemende kredietverstrekking mogelijk te maken (€17,7 miljard in 2017)

BNG Bank investeerde in 2018 fors in diverse projecten die te maken de woningvoorziening in Nederland. Zo startte de bank samen met Rabobank een financieringsproject voor huurwoningen in het middensegment in Limburg. In 2019 gaat BNG Bank verder met het financieren van nieuwe woningen.

BNG Bank in 2018: energietransitie steunen met krediet en kennis

De bank kende ook veel krediet toe aan duurzaamheidsprojecten. BNG Bank is één van de kredietverstrekkers van het megawindmolenpark Borsele III/IV op de Noordzee, bedoeld om bijna een miljoen Nederlandse huishoudens van groene stroom te gaan voorzien. Vanaf 2021 is de planning. De bank investeerde daarnaast in een grootschalig zonnepanelenproject. Naast nieuwe projecten stak BNG Bank ook geld in de verduurzaming van bestaand vastgoed, waar nog veel energiebesparing te behalen valt door maatregelen als isolatie en duurzame elektriciteitsvoorziening.

Eerste jaar onder nieuwe leiding

BNG startte 2018 met een nieuw gezicht aan de top, in de persoon van Gita Salden. Salden over haar eerste jaar aan het roer: “Ik ben tevreden omdat we onze missie waarmaken om een betrokken partner te zijn voor een duurzamer Nederland. Klanten kunnen hun maatschappelijke doelstellingen realiseren dankzij onze kredietverlening tegen aantrekkelijke voorwaarden, onze kennis en expertise en nieuwe financieringsoplossingen als het BNG Duurzaamheidsfonds.”