BNG Bank reserveert €38 miljoen voor woningbouw op ‘lastige’ locaties

08 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Samen met het Rijk reserveert BNG Bank tientallen miljoenen euro’s voor woningbouw op locaties als oude bedrijventerreinen en onderbenutte kantorenparken. Wegens onvoldoende financiering komen projecten om er wat moois van te maken nu slechts mondjesmaat van de grond. Met deze stimulans willen BNG Bank het ministerie van BZK woningbouw op deze locaties stimuleren.

Menig oud bedrijventerrein of kantorenpark is ooit gebouwd aan de rand van een stad, maar bevindt zich inmiddels juist in de stad. Niet omdat ze zelf verplaatst zijn, maar simpelweg omdat ze volledig opgeslokt zijn door almaar uitdijende steden. Enkele voorbeelden zijn De Nieuwe Stad in Amersfoort, de Cartesiusdriehoek in Utrecht of Strijp-S in Eindhoven. Terreinen waar nu mensen wonen of nieuwe bedrijfjes zich vestigen.

Voorfinanciering

Dergelijke terreinen zijn in de basis zeer geschikt om te transformeren tot nieuwe woonlocaties. En dat is nodig, want het tekort aan woningen in Nederland is aanzienlijk. Het tekort aan ruimte echter ook. In onbruik geraakte of onderbenutte terreinen zijn voor steden daarom een ideale manier om nieuwe woningen te realiseren. Te vaak komen plannen in die richting echter niet van de grond door onvoldoende voorfinanciering, om de locatie geschikt te maken voor woningbouw. BNG Bank en het Rijk reserveren daarom gezamenlijk €76 miljoen euro voor deze financieringsvorm, gelijk verdeeld over beide.

Nieuwe stimulans BNG Bank voor woningbouw

In Zaanstad gaf minister Ollongren van BZK gisteren het startsein voor deze regeling, die de naam Transformatiefaciliteit draagt. In de voorfase van woningbouwprojecten op genoemde locaties komen kortlopende geldleningen beschikbaar. Leningen van maximaal vijf jaar en maximaal €3,5 miljoen per project. Voldoen de projecten aan alle voorwaarden? Dan verdubbelt BNG Bank de bijdrage uit de regeling. Andere banken en regionale ontwikkelingsmaatschappijen zijn welkom om bij te dragen, aldus BNG Bank.

Revolveren

Rente en aflossingen worden gebruikt om opnieuw te investeren. Revolveren heet dat in jargon. Daarmee willen de partijen de slagkracht van het initiatief verder vergroten. Het dagelijks beheer en de uitvoering van de Transformatiefaciliteit is in handen van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Zij zijn tevens aanspreekpunt voor initiatiefnemers en geïnteresseerden.