ABP investeert half miljard in hypotheken Rabobank-dochter Vista

23 januari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Pensioenfonds ABP belegt €500 miljoen in hypotheken van Vista Hypotheken, een label van Rabobank. Vista is een nieuw label, dat vorig jaar werd opgericht voor starters op de woningmarkt. De investering van ABP heeft specifiek betrekking op groene hypotheken uit het aanbod van Vista. Klanten die voor deze hypotheekvorm kiezen krijgen korting op hun hypotheekrente. 

Vista is nog een erg jong label. De hypotheekverstrekker zag in april 2018 het levenslicht, als volle dochter van Rabobank. Met Vista wil Rabobank antwoorden op de trend van starters die een hypotheek aanvragen via een intermediair in plaats van direct via een bank. Hypotheken van Vista zijn af te sluiten bij zo’n 1.800 kleine en grote onafhankelijke hypotheekadviseurs. Enkele maanden terug introduceerde Vista de groene hypotheek als extra optie, waarbij klanten korting op de rente kunnen krijgen.

ABP investeert half miljard in hypotheken Rabobank-dochter Vista

Om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek en dus korting op de rente is van belang dat de hypotheek wordt afgesloten voor een energiezuinig huis, met energielabel A. Dat is vanuit ABP een harde voorwaarde. “De investering in Vista Hypotheken van Rabobank is voor ABP een mooie kans om onze hypotheekportefeuille uit te breiden en te vergroenen”, zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann hierover. “Bovendien dragen we bij aan verduurzaming van woningen in Nederland. Zo kan het premiegeld van onze deelnemers goed rendement opleveren en tegelijkertijd positief bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling in Nederland.”

Aansporing tot verduurzaming

Het is overigens niet per se nodig om al vanaf het begin energielabel A te hebben om in aanmerking te komen voor de rentekorting. Per 1 april biedt Vista de korting ook als klanten hun woning zodanig verduurzamen dat deze alsnog op een energielabel A uitkomt. Zo vormt rentekorting een directe aansporing om te verduurzamen. Om inzichtelijk te krijgen wat huiseigenaren exact kunnen doen om een zuiniger energielabel te krijgen kunnen Vista-klanten zich melden bij GreenHome. GreenHome is een bedrijf dat mogelijkheden voor verduurzaming in kaart brengt en tevens partner van Vista.