Rabobank lanceert nieuwe dochter Vista Hypotheken

19 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Rabobank heeft een nieuwe dochteronderneming aangekondigd, genaamd Vista Hypotheken. Met Vista Hypotheken wil Rabobank zich vooral richten op starters op de huizenmarkt. Starters sluiten hypotheken steeds minder direct via een bank af, in plaats daarvan regelen zij hun hypotheek via onafhankelijke intermediairs.

De nieuwe hypotheekdochter Vista Hypotheken is het antwoord van Rabobank op de toenemende populariteit van intermediairs. Door platformen als Hypotheekvisie en De Hypotheker verliezen traditionele banken al enige jaren marktaandeel, met name onder starters. Steeds meer jonge huizenkopers lopen bij intermediairs binnen voor advies en een hypotheek, met rentevaste periodes van 15 tot 20 jaar. Voor banken worden zulke periodes steeds duurder, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld pensioenfondsen die ook hypotheken aanbieden moeten banken wél financiële buffers aanleggen.

Vista Hypotheken richt zich vooral op starters

Traditioneel is Rabobank sterk in hypotheken. Volgens Rabobank kiest de helft van de mensen die een bankkantoor bezoeken voor een hypotheek van Rabobank. “Eén op de twee mensen die voor een hypotheek een bankkantoor bezoekt, kiest voor Rabobank. Maar via onafhankelijke intermediairs is dit nog geen één op de tien”, stelt Michiel Kwaaitaal, directeur Wonen bij Rabobank. Dat steeds meer bankkantoren uit het straattoneel verdwijnen, ook van Rabobank, draagt hier vanzelfsprekend aan bij. Om marktaandeel terug te winnen is Rabobank gestart met de verkoop van hypotheken onder de naam Vista Hypotheken, via 1800 kleine en grote onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Institutionele beleggers

Vista Hypotheken financiert hypotheken met geld van institutionele beleggers, zoals ook pensioenfondsen en verzekeraars dat veel doen. Omdat deze partijen minder financiële buffers aan hoeven te houden dan banken, kunnen zij ook voor langere termijnen een lagere rente aanhouden. “Vista kan concurrerender tarieven dan Rabobank normaal voor lange rentevaste perioden aanbieden, omdat de hypotheken bij deze beleggers op de balans komen te staan”, aldus Kwaaitaal. „Juist starters willen hun rente voor lange tijd vastzetten.”

Richten op starters

Vista Hypotheken werkt samen met Robeco en trekt geld aan via het Dutch Mortgages Fund. De interesse in Nederlandse hypotheken is volgens Kwaaitaal groot onder institutionele beleggers: „Wel moeten veel buitenlandse wennen aan de hoge lening tegenover de waarde van de woning.” Directeur Floor van Workum spreekt de ambitie uit van Vista: “We starten klein, ook om te leren. Daarna kijken wij of er ook behoefte is aan digitaal advies, uitbreiding van het assortiment of bediening. Eerst richten wij ons op de startersdoelgroep, want die missen wij vooral bij Rabobank.”