KPMG verwacht toename in regulering fintech

14 mei 2018 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Advieskantoor KPMG verwacht in de nabije toekomst een flinke toename van wet- en regelgeving voor fintechs, veel meer dan nu het geval is. De afgelopen jaren hebben nationale en internationale toezichthouders vooral banken in het vizier gehad. Toezichthouders zullen zich met name gaan richten op regels op het gebied van data, data-analyse en technologie. Stuk voor stuk gebieden waarop fintechs sterk zijn.

Fintechs onderscheiden zich van traditionele financiële instellingen als banken doorgaans op gebruiksgemak en flexibiliteit. Vanuit een technologische achtergrond hebben ze vaak een zeer nauwe focus op één bepaald onderwerp. Mede vanwege die nauwe focus zijn ze in staat innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Ze voldoen beslist in een behoefte, want consumenten weten (de producten en diensten van) fintechs vaak goed te vinden.

Waar fintechs zeker ook van profiteren is de relatieve afwezigheid van wet- en regelgeving. Ter vergelijking, banken moeten als zodanig voldoen aan enorme pakketten wet- en regelgeving. Niet zelden telt de compliance-afdeling van een gemiddelde bank meer werknemers dan een fintech als geheel. In essentie zou je kunnen spreken van een ongelijk speelveld. Immers, fintechs profiteren van meer vrijheid in het ontwikkelen van hun aanbod. Volgens advieskantoor KPMG gaat dat in de nabije toekomst veranderen en zullen toezichthouders meer en meer regelgeving gaan opleggen, nu de fintechs volwassen aan het worden zijn.

Meer toezicht voor fintechs verwacht

“Nu technologische vernieuwing in de financiële sector de fase van de ‘kinderschoenen’ duidelijk heeft verlaten en een steeds groter risico vormt voor bedrijven en consumenten, zullen toezichthouders maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de financiële stabiliteit in de wereld niet in gevaar komt”, zegt Rens Rozekrans, partner bij KPMG Risk & Regulatory.

Rozekrans vervolgt: “Fintech is bezig om één van de belangrijkste verstoorders van het financiële systeem te worden. In het jaar 2030 zal de adoptie van fintech op grote schaal gerealiseerd zijn. Dit brengt niet alleen voordelen en kansen met zich mee, maar ook risico’s. Risico’s die gevolgen hebben voor de huidige regelgeving. Dit zal niet alleen bepalend zijn voor de ontwikkeling van fintech, maar ook de impact op de financiële sector aan banden leggen.”

Concurrentievoordeel

De financiële crisis en daaruit voortvloeiend de economische crisis waren voor (inter)nationale toezichthouders reden om de financiële sector kort aan te lijnen. Er was ondertussen alle ruimte voor fintech. De invoering van bijvoorbeeld PSD2 is een goed voorbeeld van regelgeving die fintech juist een concurrentievoordeel geeft ten opzichte van traditionele bedrijven en is bedoeld om innovatie aan te wakkeren.

Rozekrans: “De aandacht ging vooral uit naar het ondersteunen van dit soort initiatieven, op het aanmoedigen van innovatie en het bieden van maatwerk regelgeving om te zorgen dat marktpartijen in staat zijn hun innovatieve financiële producten, diensten of bedrijfsmodellen zonder onnodige belemmeringen in de markt te zetten.

Nu echter breekt voor regelgevers een fase aan die veel meer risico’s met zich meebrengt. Zij worden in toenemende mate geacht om de risico’s van het huidige fintech voor bedrijven, consumenten én de stabiliteit van het financiële systeem te identificeren en op waarde te schatten. En ze moeten passende maatregelen nemen.”

Kansen voor toezichthouders

Technologische ontwikkeling biedt fintechs veel en grote kansen. Een bedrijf met een goed en schaalbaar idee kan in een mum van tijd uitgroeien tot een belangrijke speler. Technologische ontwikkeling biedt echter ook kansen voor toezichthouders, aldus KPMG. Rozekrans: “Hoewel het gebruik van technologie bij de meeste toezichthouders nog in de kinderschoenen staat, verwacht ik dat de inzet ervan de komende tien jaar aanzienlijk zal toenemen. Bijvoorbeeld bij het analyseren van data en andere informatie om risicobeoordelingen te onderbouwen.

Maar ook om direct, real time en gericht toegang te kunnen krijgen tot allerlei gegevens in de systemen van bedrijven, waardoor de toezichthouder niet afhankelijk is van verouderde informatie of gegevens die al in een bepaald format zijn vastgelegd.“