ABN AMRO Developer Portal eerste Nederlandse bank API-platform

22 november 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft haar Developer Portal gelanceerd. Het online platform biedt externe ontwikkelaars van apps en software toegang tot enkele zakelijke API's van de grootbank, die aangeeft dat het API-aanbod de komende periode steeds verder zal worden uitgebreid.

Application Programming Interfaces, oftewel API's, zijn als het ware de digitale bouwstenen van een organisatie. API's zorgen ervoor dat systemen met elkaar kunnen communiceren zonder dat hiervoor menselijke acties nodig zijn. Ze werden in eerste instantie voornamelijk gebruikt als tool om interne systemen te integreren. Door API's echter openbaar beschikbaar te stellen, geven bedrijven externe ontwikkelaars – bijvoorbeeld van een ander bedrijf – de mogelijkheid om bepaalde functionaliteiten van de aanbieder te hergebruiken. Een bekend voorbeeld hiervan is de API van de NS, die door Google gebruikt wordt om op Google Maps de actuele vertrektijden van treinen te tonen.

API's spelen, met het oog op de opkomst van Open Banking en de aanstaande invoering van PSD2, een steeds belangrijkere rol in de financiële dienstverleningssector. Het openstellen van de banksystemen aan derden biedt belangrijke voordelen voor zowel de bank als voor de externe ontwikkelaars die op de API's aanhaken. Zo verbetert het gebruik van externe API's onder meer de klantervaring, de wendbaarheid en het innovatievermogen in de financiële sector. API's bieden tegelijkertijd sterke controle aan de bank over welke diensten en data wel en niet gedeeld worden.

ABN AMRO eerste Nederlandse bank met een API-platform

Developer Portal

Met het oog op deze voordelen heeft ABN AMRO een API-platform gelanceerd waarop externe ontwikkelaars toegang krijgen tot enkele zakelijke API's van de grootbank. Het Developer Portal, zoals ABN AMRO haar API-platform heeft genoemd, is uitvoerig getest tijdens de Beyond Banking Days, een driedaags evenement waarin de bank uitgebreid aandacht heeft besteed aan de toekomst van bankieren. Het platform is inmiddels gestart met enkele API's voor zakelijke klanten en andere basisfunctionaliteiten, zoals het versturen van Tikkie-betaalverzoeken en grote aantallen betalingen.

ABN AMRO is de eerste bank in Nederland die op deze manier inzet op innovatie. Door gericht de buitenwereld op te zoeken, stelt de bank ontwikkelaars in staat om op basis van haar IT-systemen nieuwe businessmodellen, waardevolle klantervaringen en innovaties te ontwikkelen. Op deze manier wil ABN AMRO de klant meer controle geven over zijn of haar financiële situatie. De apps die externe ontwikkelaars maken op basis van de API's kunnen bijvoorbeeld vernieuwende inzichten geven in de financiën van klanten, waardoor zij beter geïnformeerde financiële beslissingen kunnen maken.