BNG Bank en NWB Bank behoren tot de veiligste banken ter wereld

24 oktober 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Twee Nederlandse banken hebben een plek bemachtigd in de top tien veiligste banken ter wereld: BNG Bank en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank). De twee banken pakken respectievelijk de vijfde en zesde plek in de ‘World’s 50 Safest Banks’-lijst van internationaal vakblad Global Finance. In de top 25 is ook Rabobank te vinden.

Global Finance, een in 1987 opgericht vakblad voor financieel professionals met een oplage van 50.000 exemplaren en lezers in 193 landen, heeft de 26e editie van zijn jaarlijkse ‘World’s 50 Safest Banks’-ranking gepubliceerd. Tijdens een bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank in Washington DC medio oktober, werden de prijzen voor de veiligste banken uitgereikt. Net als vorig jaar wordt de bovenkant van de lijst gedomineerd door Europese banken – de complete top tien is afkomstig uit Europa. De lijst wordt net als de voorgaande vijf jaar aangevoerd door KfW, een ontwikkelingsbank die eigendom is van de Duitse overheid. De Zürcher Kantonalbank uit Zwitserland staat op de tweede plek, terwijl de derde plek naar opnieuw een Duitse bank gaat – de Landwirtschaftliche Rentenbank.

Nederland met drie banken in de top 50 veiligste banken ter wereld

Nederlandse banken scoren hoog

Na de Duitse L-Bank, volgt op de vijfde plek de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank). BNG Bank wordt al enkele jaren door Global Finance beschouwd als de veiligste bank van Nederland en pakte ook vorig jaar de vijfde plek in de wereldwijde ranking. Direct na BNG Bank volgt opnieuw een Nederlandse bank – de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). De bank, die zich exclusief op de publieke sector richt met een focus op decentrale overheden en publiek-private samenwerkingen, heeft net als BNG Bank zijn positie behouden ten opzichte van 2016.

De rest van de top tien bestaat uit de Duitse NRW.BANK, Banque et Caisse d'Épargne de l'État uit Luxemburg, Caisse des Dépôts et Consignations uit Frankrijk en, tot slot, de Duitse DZ Bank.

Verderop in de top vijftig is nog een Nederlandse bank te vinden. Rabobank pakt als enige van de drie Nederlandse grootbanken een plekje in de lijst met veiligste banken ter wereld. De bank uit Utrecht eindigt net onder de Royal Bank of Canada op de 24e plek – vier plaatsen hoger dan in de ranking van 2016.

Beoordeling veiligheid

Om te komen tot zijn lijst van veiligste banken ter wereld, vergelijkt Global Finance de langetermijn kredietratings en totale activa van de 500 grootste banken ter wereld. De ratings die hiervoor worden gebruikt zijn afkomstig van analisten van Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Global Finance publiceert de lijst sinds 1992.