Rabobank en ING verbinden zich aan StartupFest Europe 2017

22 september 2017 Banken.nl 6 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Van 25 tot en met 28 september organiseert StartupDelta voor de tweede keer StartupFest Europe, het grootste Nederlandse festival waar Europese startups en private equity investeerders samenkomen. Het evenement wordt ondersteund door onder meer Rabobank en ING, die zich als partner hebben verbonden en/of inhoudelijke bijdrage leveren.

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 160.000 nieuwe bedrijven opgericht, die de ambitie hebben om hun stempel te drukken op de markt. Deze jonge bedrijven, ook wel startups genoemd, spelen de afgelopen jaren een prominente rol in verschillende industrieën en sectoren en staan aan de basis van tal van innovaties en disruptieve technologieën. Vorig jaar mochten zo’n 7.500 organisaties in ons land zich ‘snelgroeiend’ noemen, waarvan zo’n 10% bestond uit startups.

Deze ‘snelgroeiende startups’ zijn niet ouder dan vijf jaar en hebben drie jaar achter elkaar een omzetgroei van minimaal 20% gerealiseerd. Bovendien moeten ze een positief nettoresultaat behalen en financieel gezond zijn. De afgelopen jaren is het aantal snelgroeiende bedrijven en startups in Nederland flink gestegen.

StartupFest Europe

StartupDelta heeft in 2016, onder leiding van startupambassadeur Neelie Kroes, Nederland op de kaart gezet als een van de beste broedplaatsen ter wereld voor startups en hun activiteiten. Vorig jaar vond bovendien de eerste editie van StartupFest Europe plaats. Tijdens deze vijfdaagse internationale evenementenreeks worden spelers vanuit het hele startupecosysteem samengebracht, waaronder investeerders, ontwikkelaars, hackers, R&D professionals en natuurlijke startups van over de hele wereld. Het festival, dat aankomende week (25-29 september) voor de tweede keer zal worden georganiseerd – met evenementen in verschillende steden door het land – heeft ten doel de bezoekers met elkaar te verbinden, waarbij matchmaking, inspiratie en kennisdeling rondom specifieke thema’s centraal staan.

Startupfest Europe

Vooral het verbinden en samenbrengen van startups met geïnteresseerde investeerders vormt een belangrijk onderdeel van de evenementenreeks. Dit gebeurt onder meer tijdens CapitalFest, het hoofdevenement van StartupFest Europe, dat zal plaatsvinden op 27 september. Voor deze editie heeft de organisatie naar eigen zeggen “de grootste groep internationale investeerders ooit” bijeengebracht. De aanwezige startups krijgen de mogelijkheid om hun ideeën, innovaties en kennis te pitchen voor meer dan 300 private equity investeerders en durfkapitalisten. Durfkapitalisten zijn daarbij vooral op zoek naar jonge startups met behoefte aan ‘seed’ investeringen, terwijl private equity partijen hun vizier richten op grotere, veelbelovende startups, die hun product of dienst willen opschalen.

Banken en FinTechs

Als belangrijke spelers in de wereld van zakelijke kredietverlening, kunnen banken natuurlijk niet ontbreken bij de partners van StartupFest Europe. Rabobank verbond zich reeds bij de eerste editie als Founding Partner* aan de evenementenweek. Ook ING is dit jaar van de partij als partner** van het festival, net als FinTech-bedrijf en succesvolle scale-up Adyen. Naast een financiële bijdrage aan de evenementen van StartupFest Europe, leveren de financiële dienstverleners ook verschillenden inhoudelijke bijdragen.

Zo is Michael van Schaik, Director Healthcare bij Rabobank, spreker tijdens StartupFest Europe Digital Health & Medtech. Dit evenement, dat zich focust op digitalisering en nieuwe technologie in de zorg, vindt plaats op 26 september in TivoliVredenburg te Utrecht. Rabobank heeft zich tevens als sponsor verbonden aan dit evenement.

Rabobank - ING - Adyen - Triodos Bank - Bunq - Binck Forward

Op die dag vindt ook Impact Startup Fest plaats in Den Haag, dat volgt op het exclusieve strandevenement Impact on the Beach, de dag daarvoor. Tijdens de dag worden, naast een reeks aan keynotes en presentaties, ook tal van workshops georganiseerd, verzorgd door bedrijven. Rabobank verzorgt tijdens de dag twee workshops; een over het financieren van sociale en circulaire ondernemingen (sprekers: Nynke Struik en Debbie Rooms) en een over het financieren van innovatieve voedselconcepten (sprekers: Martijn Rol en Niels Snoep). Daarnaast is ook Raphaël Nouwen, Manager Zakelijke Kredietverlening bij Triodos Bank, gevraagd om een workshop te verzorgen waarin hij praktische tools en best practices aanreikt voor het trouw blijven aan je missie als impact startup.

Tijdens Fintech Vortex (Fokker Terminal, Den Haag, 26 september) levert Rabobank een bijdrage in de vorm van een workshop ‘Secure Innovation’, waarin de bank zijn kennis deelt over innovatie en het belang van veiligheid tijdens een innovatieproces. Rabobank is bovendien een van de sponsors van dit evenement. Thomas Bunnik, Director van BinckBank’s online vermogensbeheerder Binck Forward (voorheen Pritle), zal tijdens Fintech Vortex de microfoon nemen als keynotespreker over SME Capital & Investment.

Ook op StartupFest Europe hoofdevenement CapitalFest maken meerdere prominenten uit de financiële wereld hun opwachting. Tussen de lange lijst sprekers voor het evenement, dat op 27 september plaatsvindt in de Beurs van Berlage te Amsterdam, zijn onder meer te vinden: Ali Niknam, CEO van online bank Bunq, en Pieter van der Does, CEO van Adyen, dat sinds deze zomer beschikt over een bankvergunning. Vanuit ING zal Roland Boekhout, Head of Market Leaders, optreden als spreker. ING heeft zich naast zijn partnership aan StartupFest Europe ook specifiek als partner verbonden aan CapitalFest.

* De volgende organisaties zijn Founding Partners van StartupFest Europe: Deloitte, AkzoNobel, AWS, Rabobank, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Ministerie van Economische Zaken.

** De volgende organisaties hebben zich als Partner verbonden: EY, PwC, Adyen, ING, Naspers, Google, KPN, Rutgers & Posch, Salesforce, BMW, Philips, Google, Shell, Corbion Purac, FrieslandCampina, Allen & Overy, ChemieLink, TMF Group, NetworkTables, Den Haag, Sankalp Forum, Thales, Ministerie van Defensie, Dell, Ministerie van Volksgezondheid, HPE Growth Capital, Holland Fintech, The Hague Security Delta, Startup Utrecht, Health Valley, Dutch Chain, Dutch Blockchain Coalition, APG, SET Ventures, YES!Delft, Rockstart, Ziggo, Startup Amsterdam, Inkef Capital en Heineken.