FinTech-bedrijf Pritle overgenomen door BinckBank

20 maart 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online broker BinckBank heeft de online vermogensbeheerder Pritle overgenomen voor een bedrag van €12,5 miljoen. De komende periode worden alle 6.500 klanten overgedragen aan BinckBank, goed voor een beheerd vermogen van circa €60 miljoen. Volgens BinckBank is de transactie de eerste overname van een retail robo-adviseur in continentaal Europa. 

In 2015 werd Pritle gelanceerd in Nederland. Het FinTech-bedrijf bracht vernieuwing in het particulier vermogensbeheer door middel van technologie waarmee het portefeuillebeheer volledig geautomatiseerd werd. Met de introductie van deze ‘robo-advies’-dienst speelden Pritle oprichter en CEO Thomas Bunnik in op de groeiende behoefte van consumenten aan een financieel zekere toekomst. De lage rentestand en onzekerheid in het pensioenlandschap zorgen ervoor dat steeds meer mensen hun spaargeld aanwenden om zelf aan vermogensopbouw te werken, door middel van beleggen en vermogensbeheer.

Sinds de oprichting in 2015 – die volgde op de overname van beleggingsplatform Fundix – heeft Pritle sterke resultaten geboekt. Afgelopen jaar wist de online vermogensbeheerder een bovengemiddeld rendement te behalen met zijn geautomatiseerde beleggingen. Op basis van zijn succes op de Nederlandse markt heeft Pritle zijn diensten uitgebreid naar België, en later ook naar Oostenrijk en Zwitserland. 

Prittle overgenomen door BinckBank

Overname door BinckBank

Medio maart is bekendgemaakt dat Pritle is overgenomen door BinckBank. In een gezamenlijk persbericht melden de online vermogensbeheerder en online bank dat zij overeen zijn gekomen dat Pritle wordt toegevoegd aan het dienstenaanbod van BinckBank. In het kader van de overnamedeal – die een bedrag van €7,5 miljoen in contanten en een bedrag van €5 miljoen in aandelen BinckBank omvat – maakt het volledige team van 28 professionals de overstap van Pritle naar BinckBank. “Wij heten onze nieuwe collega’s van harte welkom”, aldus Vincent Germyns, bestuursvoorzitter van BinckBank.

Ook Thomas Bunnik zelf verhuist mee, om zich te blijven richten op de Europese uitbreiding van de robo-vermogensbeheer activiteiten van Pritle. “Na een succesvolle overname van beleggingsonderneming Fundix in 2015 en transformatie naar Pritle bundelen wij nu de krachten met BinckBank”, aldus Bunnik. “Wij startten in 2014 met de ontwikkeling van onze online beheerder Pritle omdat wij een kans zagen om met inzet van technologie een toegankelijker en klantvriendelijker alternatief voor vermogensgroei te introduceren voor miljoenen particulieren in Europa. Ik kijk met trots terug op de prestatie van het gedreven en internationale team sinds de lancering van Pritle. Juist door de bundeling met de stevige klantenbasis van Binck zien wij volop kansen voor versnelde expansie van online vermogensopbouwdiensten in Europa.” 

Germyns zegt over de overname: “Met de overname van Pritle halen wij een ‘state of the art’ online portefeuille beheer-platform in huis. Hiermee vult BinckBank haar online dienstverlening voor ‘Laten beleggen’-oplossingen verder aan met een robo-adviseur naast de bestaande discretionaire beheerdiensten.” Volgens de bestuursvoorzitter is de overname in lijn met de BinckBank strategie om een van de koplopers in dit segment te worden in Europa. Hij vervolgt: “Binck biedt klanten toegang tot laagdrempelig online portefeuillebeheer dat het best aansluit bij hun behoeften en doelstellingen. Dit past bij onze ambitie om met behulp van nieuwe online technologie vernieuwende oplossingen toegankelijk te maken en mensen in staat te stellen hun financiële doelstellingen en ambities waar te maken.”

Thomas Bunnik en Vincent Germyns

In het gezamenlijke persbericht stellen de twee bedrijven dat deze overnamedeal de eerste acquisitie is van een robo-adviseur in continentaal Europa. In de Verenigde Staten vonden al wel verschillende soortgelijke overnames plaats, bijvoorbeeld FutureAdvisor door BlackRock en HonestDollar door Goldman Sachs.

Klanten

De komende periode worden de circa 6.500 klanten van Pritle overgedragen aan BinckBank. In totaal zijn zij goed voor een beheerd vermogen van ongeveer €60 miljoen. Als de klanten zijn overgedragen zullen de Pritle-diensten voort worden gezet onder het Binck label. Volgens de twee bedrijven zorgt dit samen met de klantenbasis van BinckBank voor een formule, die versnelde groei zal opleveren in de markt van laagdrempelig geautomatiseerd portefeuillebeheer. In een mail aan zijn klanten benadrukt Pritle dat er naast de nieuwe naam niets verandert in de dienstverlening, zoals zij die gewend zijn, als gevolg van de overname.