Vierde editie BinckBank Tour van start

29 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Vandaag start in het West-Vlaamse Blankenberge de vierde editie van de BinckBank Tour, een wielerronde door Nederland en België. Dat is een maand later dan gepland, wat alles te maken heeft met de door corona door de war geschopte wielerkalender. Hoewel BinckBank twee jaar terug werd overgenomen door het Deense Saxo Bank blijft de naam voorlopig nog bestaan én gekoppeld aan de wielerronde. Grootste kanshebber? Een Nederlander. 

De BinckBank Tour heet pas zo sinds 2017, toen BinckBank de naamgevende sponsoring overnam van energiemaatschappij Eneco. De uitleg van BinckBank destijds was dat de bank actief was in een serie landen die toevallig ook bekend staan als de klassieke wielerlanden, namelijk Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje.* Qua sponsoring kost wielrennen bovendien relatief weinig, afgezet tegen het bereik en de media-aandacht die wielerevenementen krijgen. 

Nadat BinckBank werd overgenomen door Saxo Bank werd aanvankelijk gesteld dat de naam BinckBank zou blijven. Ongeveer een jaar later kwam de directie daar toch op terug en sprak men de verwachting uit dat de merknaam uiteindelijk toch zou verdwijnen. “Het lijkt het me logisch dat we na een periode volledig onder de Saxo-vlag opereren en dat de naam BinckBank verdwijnt. Het is aan onze marketingmensen om uit te dokteren wanneer de tijd daar rijp voor is”, aldus CEO Germyns destijds tegenover de Belgische krant De Tijd. 

Het is inmiddels twee jaar na de aankondiging van de overname van BinckBank door Saxo Bank en nog altijd spreekt met van de BinckBank Tour, de enige wielerronde door Nederland en België in de WorldTour, de Champions League van het wielrennen. Vanwege corona werd de ronde met een maand uitgesteld en bovendien ingekort van zeven etappes tot vijf etappes. 

Van der Poel topfavoriet

De ronde begint in het West-Vlaamse Blankenberge, aan de kust. Met Vlissingen als meest noordelijke punt van de ronde blijft het echter wel een vrij ‘zuidelijke’ ronde. Zonder enige twijfel is de Nederlandse alleskunner Mathieu van der Poel de grote favoriet voor de eindzege. Sprinten, heuvels, kasseien, hij kan het allemaal. Bovendien kan hij profiteren van het feit dat de kalender ineens heel druk is en er zoveel mogelijk wedstrijden in zo min mogelijk tijd worden gepropt, waardoor de toppers keuzes moeten maken. 

*Zwitserland is de zesde in het rijtje klassieke wielerlanden.