Saxo Bank neemt BinckBank over voor €424 miljoen

17 december 2018 Banken.nl 4 min. leestijd

De Nederlandse internetbroker BinckBank wordt overgenomen door het Deense Saxo Bank. Beide partijen menen dat een overname de juiste weg is vanwege de schaalvoordelen die het met zich meebrengt. Met de overname is een bedrag van €424 miljoen gemoeid, wat omgerekend neerkomt op €6,35 per aandeel. Het streven is dat BinckBank van de Nederlandse beurs verdwijnt als de overname afgerond is. De AFM moet wel nog eerst toestemming geven voor de overname.

Afgelopen vrijdag nog liet online beleggersbank BinckBank formeel weten in gesprek te zijn met Saxo Bank over een overname. Naar het zich laat aanzien waren die gesprekken al in een afrondend (en waarschijnlijk zelfs afgerond) stadium. Direct na het weekend brengt BinckBank namelijk naar buiten dat het wordt overgenomen door het Deense Saxo Bank. Saxo Bank was al actief in Nederland, maar onder het brede publiek in Nederland zal Saxo wellicht vooral bekend zijn van de jarenlange sponsoring van de wielerploeg van oud-Tourwinnaar Bjarne Riis. Wel of niet toevallig, ook BinckBank verbindt haar naam aan het wielrennen.

Likkebaarden

Beleggers zullen likkebaardend hebben gekeken naar het overnamebedrag van €6,35 per aandeel. Die prijs ligt namelijk 35% boven de slotkoers van afgelopen vrijdag. Zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen steunen de overname en bevelen deze zelfs aan. Wat betekent dat voor de merknaam BinckBank? In Nederland en België zal de naam BinckBank blijven bestaan, in andere markten twijfelen de beleidsmakers daar nog over.

Van broker naar vermogensbeheer

BinckBank is groot geworden als online beleggersbank. Het is een sector waar veel geld in omgaat, maar waar de marges niet altijd even riant zijn. De online beleggersbank ziet vooral groeimogelijkheden op het vlak van vermogensbeheer. Saxo Bank is oorspronkelijk ook begonnen als broker, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een bank met een breed dienstenaanbod. Vermogensbeheer is één van die diensten en juist daar kan Saxo Bank waarde toevoegen aan BinckBank.

Saxo Bank neemt BinckBank over

Dat BinckBank zich meer bezig wil houden met vermogensbeheer werd vorige week nog eens extra duidelijk. Zittend directeur Jeroen Sonsma wordt namelijk vervangen door Saskia Klep. Een veeg teken, want Klep was hiervoor directeur private banking bij Insinger Gilissen en ook was ze jarenlang actief bij Van Lanschot.

Win-win situatie

Saxo Bank sluit op het oog dus goed aan bij BinckBank, beide zijn immers actief als broker. Kim Fournais, CEO en oprichter van Saxo Bank, over de overname: “Een samengaan van BinckBank en Saxo Bank is een echte win-win situatie voor alle partijen. Klanten kunnen uitzien naar betere producten, prijzen, platforms en diensten, werknemers zullen profiteren van verbeterde carrièrekansen en belangrijkst is dat we de schaalgrootte zullen bereiken die nodig is om de investeringen in technologie en onze mensen verder te intensiveren.”

Vanuit BinckBank zijn soortgelijke geluiden te horen. Topman Vincent Germyns: “Sinds de oprichting van BinckBank in 2000 zijn we erin geslaagd een sterke positie op te bouwen. In Nederland en België zijn wij marktleider en in Frankrijk en Italië een solide challenger. Wij hebben er vertrouwen in dat een samengaan met Saxo Bank ons in staat zal stellen ons aanbod en onze groei te versterken. Belangrijk is dat Saxo Bank de visie en mind-set van BinckBank deelt wat betreft het bieden van toegang tot de financiële markten aan beleggers door middel van technologie en innovatieve oplossingen.”

Banenverlies

Een win-win situatie. Denken de bijna 600 werknemers van BinckBank daar ook zo over? De gemiddelde overname betekent een verlies van banen, in elk geval bij de overnameprooi. Binck geeft aan te hopen op een natuurlijk verloop. Mocht dat niet zo zijn heeft de broker naar eigen zeggen al een sociaal plan klaarliggen om de zaken ook sociaal netjes af te handelen.