NVB pleit voor checks and balances toezichtkosten

17 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleit voor meer transparantie in de kosten die gepaard gaan met het toezicht op financiële instellingen, waaronder banken. Door het invoeren van ‘checks and balances’ krijgen de banken meer inzicht in de kostenverdeling.

Sinds de financiële crisis is de financiële sector in het algemeen en de bankensector in het bijzonder onder scherp toezicht komen te staan. De kosten voor dat toezicht werden aanvankelijk gedeeld tussen de sector zelf en de overheid. In 2014 deelde het Ministerie van Financiën mee dat de kosten vanaf 2015 volledig voor rekening van de financiële sector zouden gaan vallen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet daar graag verandering in komen. 

Banken betalen volledig voor eigen toezicht

De NVB pleit nu voor invoering van ‘checks and balances’ waardoor banken een beter beeld krijgen over verdeling van de kosten. Die kosten lopen inmiddels in de honderden miljoenen per jaar voor Europese banken. Door in de toezichtkosten een overheidsbijdrage te laten terugkeren, krijgt de overheid een groter belang de kosten in de gaten en in de hand te houden.

Met de invoering van het Single Supervisory Mechanism (SSM) verschoof bovendien een deel van het toezicht van De Nederlandsche Bank naar de ECB. Dat maakt het volgens de NVB extra belangrijk om inzichtelijk te krijgen wie verantwoordelijk is voor welk toezicht en welke kosten dat meebrengt voor de banken.