Samenwerking bunq en Budgently beloond met Fintech Impact Award

16 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

FinTech-bedrijven bunq en Budgently zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Fintech Impact Award 2017. De uitreiking vond plaats tijden de NRC Live conferentie ‘De Fintech-realiteit’.

Om vernieuwing in de financiële sector te stimuleren en innovators uit te dagen heeft NRC Live dit jaar de Fintech Impact Award in het leven geroepen. In de competitie staat de impact die FinTech-bedrijven hebben op de sector en op de klant centraal. Voor de uitreiking van de Award werkt NRC Live samen met partners TopicusKnab en Capgemini.

Om kans te maken op de award, konden FinTech-bedrijven zich opgeven door middel van het invullen van een vragenlijst. Aan de hand van de gegeven antwoorden – de vragenlijst werd door zo’n 40 bedrijven ingevuld – selecteerde de jury* vervolgens acht finalisten. Deze acht finalisten maakten kans op één van de twee prijzen: de Fintech Impact Award en de Publieksprijs.

bunq en Budgently

Twee winnaars

Tijdens de awarduitreiking, die onderdeel uitmaakte van het programma van het NRC Live congres ‘De Fintech-realiteit’ op 11 mei 2017, riep de jury onverwachts niet één maar twee winnaars uit voor de Fintech Impact Award 2017. Volgens de jury is het juist de samenwerking tussen de twee winnaars, bunq en Budgently, die de meeste impact heeft op klant en sector. “bunq en Budgently zijn, ieder op hun eigen wijze, uitdagers met maatschappelijke missie”, licht de jury toe. “Juist de snelheid en eenvoud van samenwerking tussen het open financiële platform bunq en personal finance ontwikkelaar Budgently, laat zien wat de potentie van deze nieuwe financiële realiteit is.”

Volgens de jury lopen de twee spelers daarmee vooruit op de toekomstige invoering van PSD2. Deze Europese wetgeving zal ervoor zorgen dat derde partijen met toestemming van rekeninghouders toegang kunnen krijgen tot rekeninginformatie en betalingen kunnen uitvoeren via die rekening.

Publieksprijs

Naast de Fintech Impact Award werd 11 mei ook de Publieksprijs uitgereikt. Bezoekers van de NRC Live website konden op één van de acht finalisten stemmen. Zo werd duidelijk wie de favoriet van het Nederlandse publiek is. Ook deze prijs ging naar bunq – de online en mobile bank kreeg in totaal 33% van de stemmen. Torch, een initiatief van ABN AMRO, en Ohpen eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

* De jury bestaat uit financieel journalist Janneke Willemse, FinTech-afgezant Willem Vermeend, Don Ginsel (Oprichter Holland Fintech) en Oscar Kneppers (Oprichter Rockstart).