Willem Vermeend aan de slag als FinTech-afgezant

16 februari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Willem Vermeend, de oud-minister van Sociale Zaken en voormalig staatssecretaris van Financiën is benoemd als de FinTech-afgezant van Nederland. In navolging van start-up ambassadeur Neelie Kroes gaat hij zich inzetten voor (digitale) vernieuwing in de financiële sector. Hij zal als afgezant een schakel vormen tussen FinTech-bedrijven, de overheid, toezichthouders, het bedrijfsleven en de financiële sector.

Willem Vermeend diende van 1994 tot 2000 als staatsecretaris van Financiën namens de PvdA, en werd daarna twee jaar actief als de minister van Sociale Zaken. Anno 2016 is hij internetondernemer, hoogleraar Economie 4.0 aan de Open Universiteit en auteur van meerdere boeken – onder meer over grootschalige technologische trends als Big Data, 3D-printen en het Internet of Things. Sinds 2013 is hij tevens actief om ICT-projecten in het MKB binnen deze onderwerpen aan te jagen en te stimuleren.

Willem Vermeend - Fintech afgezand

FinTech-afgezant
Met de benoeming van Vermeend tot FinTech-afgezant door minister Henk Kamp van Economische Zaken en Jeroen Dijsselbloem van Financiën, neemt deze rol als aanjager een iets officiëlere vorm aan. Gebaseerd op het idee van de start-up ambassadeur, ingevuld door Neelie Kroes, maakte Dijsselbloem begin 2016 al het idee kenbaar om een ‘verbindingsofficier’ te benoemen voor de Nederlandse FinTech-sector. Vermeend werd gekozen voor de rol, en zal zich – onbezoldigd en parttime – gaan inzetten voor het verder vooruit helpen van de FinTech-sector. Hierbij zal hij als schakel fungeren tussen de verschillende stakeholders rondom de sector en de sector zelf.

De benoeming van een FinTech-afgezant is een reactie op de snelle ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van nieuwe financiële technologie. Dijsselbloem noemt als bekende voorbeelden onder meer Adyen en Bunq, “de eerste app-bouwer met een bankvergunning”. Omdat digitalisering naar verwachting een grote impact gaat hebben voor de financiële sector, is in de Actieagenda Smart Industry de benoeming van een FinTech-afgezant opgenomen, die de sector helpt door in gesprek te gaan met onder meer overheid, bedrijfsleven, toezichthouders en spelers uit de sector zelf. “De hele sector profiteert ervan als startups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen, samen met de overheid die over de regelgeving gaat”, aldus Minister Kamp. “Willem Vermeend is bij uitstek de persoon om dit te stimuleren en aan te jagen.”

Over de grote impact van digitalisering en technologie voor de industrie en financiële sector zelf vertelt Vermeend: “Het is voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen, het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt. Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren.”

Tegenover NPO Radio 1 zei hij: “Als je niet meegaat, als je niet verandert, is het straks te laat. En Nederland loopt in vergelijking met het buitenland achter. Hier is het voor doorgroeiers heel moeilijk om aan geld te komen. In het onderwijs leiden ze op voor banen die straks niet meer bestaan. Dat is echt een probleem. Dat moet veranderen.”