NL Betaalbedrijf Adyen verdubbelt omzet in 2015

20 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Betaalbedrijf Adyen heeft in 2015 voor 50 miljard dollar aan betalingstransacties verwerkt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de 25 miljard dollar aan verwerkte transacties in het jaar daarvoor. De Nederlandse betalingsverwerker realiseerde over 2015 een omzet van 350 miljoen dollar, een groei van ruim 100% ten opzichte van 2014.

Vooraanstaand fintech bedrijf

Adyen maakte in 2015 in totaal €40 miljoen winst. Bijna drie keer zoveel als in 2014, toen er €13,6 miljoen werd verdiend. Het Nederlandse Adyen levert technologie voor het verwerken van betalingsverkeer. Daarmee is het één van de fintech bedrijven die zich begeven op het terrein die traditioneel bij de banken horen. Het Amsterdamse betaalbedrijf behoort tot de 20 beste fin tech bedrijven ter wereld. Vorig jaar won het bedrijf ook de Fintech Awards in Amsterdam. Als één van de meest  innovatieve bedrijven van Nederland staat Adyen in de Toekomstmakers Top 100.

Adyen

Unicorn: In 10 jaar naar 1 miljard

Adyen werd in 2006 opgericht en heeft inmiddels een flinke groei gerealiseerd. De marktwaarde van het betaalbedrijf is momenteel zo’n 2,3 miljard dollar. Daarmee wordt Adyen als een zogenaamde ‘unicorn’ beschouwd, een voormalige start-up die binnen tien jaar ten minste één miljard dollar waard wordt. Dat lukt maar een paar startende bedrijven. Vorig jaar kreeg Adyen nog een flinke investering van Iconiq, een investeringsbedrijf uit Silicon Valley. Iconiq vertegenwoordigt onder andere Facebook-baas Mark Zuckerberg, Twitter-oprichter Jack Dorsey en Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg.

Verscheidenheid aan betaalmethoden

Het afgelopen jaar voegde Adyen verschillende betaalmethoden toe aan het platform. In Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Australië en Canada kunnen consumenten nu via Adyen betalen met Android Pay, Samsung Pay en Apple Pay. In België kan dat nu met Bancontact / Mr Cash. Ook zijn er nu verschillende opties voor internetbankieren en supermarkt/betaalautomaten in Zuid-Oost Azië.

VS en Australië als groeigebieden

De point of sale-functionaliteit van Adyen is sinds kort ook beschikbaar in de Verenigde Staten. Amerikaanse winkels kunnen daarmee mobiele en POS-betalingen accepteren met een oplossing die aan de eisen van het betaalkaartsysteem Europay Mastercard Visa (EMV) voldoet. Na de Verenigde Staten wil Adyen met de point of sale-functionaliteit ook de Australische markt op.