Minister Dijsselbloem wil verbindingsofficier FinTech

27 januari 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

In een recent vraaggesprek met BNR Nieuwsradio heeft Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laten weten een ‘verbindingsofficier’ te zoeken voor FinTech in Nederland. Hij beschrijft deze rol zelf als: “Een verbindende schakel tussen beleid, toezicht, wet- en regelgeving en de startups, de financiële sector en de investeringswereld.” Dijsselbloem ging onlangs onder meer in gesprek met Bunq, Holland FinTech en een aantal startups.

De vaste Kamercommissie van Financiën werd onlangs bijgepraat over de status van FinTech en innovatie in de financiële sector in Nederland. Om zelf ook op de hoogte de blijven ging Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs in gesprek met verschillende spelers uit het FinTech-landschap, onder wie online bank Bunq, belangenorganisatie Holland FinTech en enkele startups. Na afloop heeft BNR Nieuwsradio de bewindsman een aantal vragen gesteld.

Snelle ontwikkelingen
Dijsselbloem vertelt tegenover BNR dat we ons niet hoeven te schamen voor de FinTech-ontwikkelingen in ons land. “Er is veel dynamiek en de ontwikkelingen gaan snel. Het klimaat is eigenlijk heel goed in Nederland. We lopen ver voorop in vergelijking tot de rest van Europa. Dat zag ik ook in Davos vorige week. Kijk naar de snelheid waarmee Nederlanders vernieuwingen absorberen, het opleidingsniveau en de mate waarin de financiële sector hier al is gedigitaliseerd.” De knelpunten die er nog zijn volgens de minister worden door gemotiveerde mensen steeds verder weggewerkt, en dat is volgens hem noodzakelijk: “Dit is het moment om gezamenlijk in beweging te komen. Fintech is een enorme kans. Zeker in ons land waar we nog zo afhankelijk zijn van het bancaire kanaal.”

FIntech 1

Zo moeten er zaken veranderen op het gebied van toezicht op FinTech: “DNB en de AFM investeren op het moment veel in kennis en onderzoeken waar ze maatwerk kunnen bieden in vergunningstrajecten en het toezichtregime. We moeten kijken of de wet- en regelgeving proportioneel is zonder dat het ten koste gaat van consumenten, het mkb of de privacy. Zoals bij elke ontwikkeling zitten er ook aan de fintech kwetsbare elementen. Tegelijkertijd moeten we niet, omdat we discussies voeren over wetgeving en toezicht, op de rem staan voor de kansen van deze technologie. De overheid moet het niet gaan overnemen of domineren en al zeker niet kapot reguleren, maar wel alert blijven op de ontwikkelingen.”

Ambassadeur
Een ander belangrijk punt van actie op de FinTech-agenda is volgens de minister het vinden van een FinTech-ambassadeur of ‘verbindingsofficier’: “We zijn aan het kijken of we in de lijn van de start-upambassadeur, Neelie Kroes, een vervolg kunnen geven aan StartupDelta, maar dan met een sterk accent op fintech. Een verbindende schakel tussen beleid, toezicht, wet- en regelgeving en de start-ups, de financiële sector en de investeringswereld. Financiën en Economische Zaken hebben de taak om ervoor te zorgen dat er zo’n verbindingsofficier komt.”

Tot slot vroeg BNR wat volgens Dijsselbloem de grootste kansen waren van FinTech en hoeveel van de markt de banken zullen gaan inleveren door de komst van deze nieuwe concurrenten. Volgens Dijsselbloem zal FinTech vooral zorgen voor bredere, goedkopere en snellere beschikbaarheid van krediet en financiering. “Financiële systemen gaan over het goed inschatten, het goed herkennen en het goed prijzen van risico's; fintech doet dat allemaal.” Of de banken als gevolg daarvan ook marktaandeel zullen inleveren is volgens hem nog niet duidelijk. “Als banken zich kunnen aanpassen en er in slagen om deze technologie ook te benutten, dan zullen ze overleven. Doen ze dat niet, dan kunnen ze op belangrijke delen van hun takenpakket worden weggeconcurreerd. Of ze blijven bestaan hangt af van hun adoptievermogen.” Gezien de vooroplopende positie in Europa heeft hij er echter vertrouwen in dat “Nederlandse banken er in zullen slagen om veel van deze nieuwe technologie te gaan gebruiken.”